Diplomate koštaju, da li i vrede?

Posle godinu dana od kako je Srbija u svet poslala ekonomske diplomate, rezultat njihovog angažovanja nije poznat javnosti i uglavnom je u domenu procena.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.08.2011.

10:24

Default images

Na pitanje Blica šta su radili i koliko novih projekata i investicija su sklopili za Srbiju, stigao je pisani odgovor u jednoj rečenici: „Ministarstvo ekonomije će izjave na temu ekonomskih diplomata davati nakon podnošenja izveštaja o radu ekonomskih diplomata Vladi Republike Srbije koji je u pripremi.”

Ono što je od ranije poznato o njihovom poslu, znači o privlačenju stranih investitora i promociji proizvoda iz Srbije, nije mnogo.

Svojevremeno je saopšten podatak da su troškovi rada ekonomskih predstavnika u prošloj godini bili 98 miliona dinara, gotovo milion evra. Ni ove godine verovatno taj trošak neće biti manji.

Ekonomski ambasadori dobijaju istu platu kao svi diplomatski predstavnici Srbije, a to je mesečno od 2.000 do 3.000 evra.

Prosečno svako od njih 27-oro iz državne kase za smeštaj potroši mesečno oko 1.000 evra, dok kao radni prostor koriste objekte srpskih diplomatskih predstavništava.

Račune za telefon i prevoz plaćaju sami.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: