Od Fijatovog izvoza 1,5 mlrd. evra

Ako je suditi prema informacijama iz kompanije Fijat automobili Srbija, sve ozbiljnija ekonomska kriza neće ugroziti Fijatovu investiciju u Kragujevcu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.08.2011.

00:05

Default images

Naprotiv, građevinska rekonstrukcija proizvodnih pogona i poslovnog prostora nekadašnje Zastavine fabrike automobila, koju mnogi ovde, s pravom reklo bi se, tretiraju kao izgradnju nove automobilske kompanije, uspešno se privodi kraju.

U kompaniji Fijat automobili Srbija, u kojoj će tokom narednog meseca početi instaliranje najsavremenije proizvodne opreme, sve je u znaku priprema za start proizvodnje novih modela automobila. Osim toga, Danasu je potvrđeno da se investicije kako u Srbiji, tako i drugde u svetu, finansiraju Fijatovim, ili novcem međunarodnih finasijskih institucija, što će reći da Fijat ne zavisi od italijanske države.

U prilog tome govori i podatak da se izgradnja fabrike automobila u Kragujevcu, pored ostalog, finansira i kreditom, od 500 miliona evra, Evropske banke za obnovu i razvoj.

Da Fijat raspolaže solidnim kapitalom svedoči i to da je nedavno postao većinski vlasnik (preuzimanjem 58 osto akcija) američkog Krajslera, sa kojim je već započeo formiranje zajedničke kompanije sa sedištem u Sao Paolu, što dodatno potkrepljuje izjave upućenih da je Fijat sve manje italijanska, a sve više multinacionalna kompanija, koja se ubrzano širi na globalnom nivou.

U Fijatovoj fabrici u Kragujevcu, koja će biti deo te multinacionalne kompanije, proizvodiće se dva modela „B“ klase (sa pet i sedam sedišta) - reč je o seriji od 200.000 do 300.000 automobila godišnje. Više od 95 odsto proizvodnje biće plasirano na inostrano tržište, što bi trebalo da donese devizni priliv od oko 1,5 milijardi evra godišnje.

Građevinski radovi u FAS-u teku po planu, a ovih dana privodi se kraju izgradnja novih objekata, među kojima je i energetski blok koji će fabriku snabdevati stujom, gasom, tehnološkom parom, toplotnom energijom i drugim energentima.

Pomenimo još i to da su se Fijat i Srbija gas dogovorili da izgradnja kraka gasovoda od prigradskog naselja Divostin do FAS-a, počne narednog meseca. Tim gasovodom u FAS će dnevno stizati 30.000 kubnih metara gasa, dok celi Kragujevac dnevno troši 20.000 „kubika“ tog energenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: