Dijasporu učimo gde da ulaže

Ministarstvo vera i dijaspore priprema poslovni vodič za investitore iz dijaspore, koji će sadržati sve podatke o ekonomskim mogućnostima Srbije.

Izvor: B92

Nedelja, 21.08.2011.

14:35

Default images

"Vodič koji pripremamo je nastavak naših napora da poslovne ljude iz dijaspore animiramo da se bave biznisom u Srbiji," kaže ministar Srđan Srećković.

U obostranom je interesu da omogućimo pravovremene i tačne informacije investitorima iz dijaspore o ekonomskim prilikama u Srbiji, s obzirom na važnost ekonomskog potencijala naše dijaspore koja je do sada uložila oko 550 miliona dolara, otvorila blizu 1.000 malih i srednjih preduzeća i zaposlila oko 22.000 radnika, rekao je Srećković.
On je istakao da taj vodič kao i druge slične aktivnosti ministarstva imaju za cilj da se ogromni ekonomski potencijal dijaspore, umesto u finalnu potrošnju većim delom usmerava u investicije, podsetivši da je taj potencijal vredan oko pet milijardi dolara, koje godišnje u vidu doznaka ulaze unašu zemlju.

Vodič će, kako je naveo, sadržati sve podatke o ekonomskim mogućnostima Srbije - poreskom sistemu, subvencijama za investitore, spoljnotrgovinskoj razmeni, makroekonomskim pokazateljima, sporazume o izvozu sklopljene sa drugim državama, mogućnostima za otvaranje firmi, kao i kontakte svih relevantnih institucija koje čine naš privredni sistem.

Takođe će sadržati i multimedijalni investicioni katalog o mogućnostima za investiranje u matici, sa 193 konkretna investiciona projekta iz 68 opština i gradova Srbije.

Srećković je zaključio da današnja Srbija ne poziva dijasporu ‚‚na stari kvazipatriotski i demagoški način pomaže matici‚‚ , već da ulažući u profitabilne projekte zarađuju, a pri tome zapošljavaju domaću radnu snagu i doprinose rastu društvenog proizvoda i poboljšanju ekonomskih prilika u zemlji.

Srećković je najavio da će ministarstvo vera i dijaspore nastaviti da obaveštava naše ljude u rasejanju o mogućnostima ulaganja i privređivanja u Srbiji, jer je svaki pojedinačni investitor važan, kao i da će se ministarstvo svakome neposredno obraćati sa namerom da se što brže ostvaruju ideje i projekti.

Ministar je izrazio očekivanje da će uskoro investitori iz dijaspore imati sve veću ulogu u privrednom razvoju zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: