Na selu mirnije a kvadrat jeftiniji

Kuća u prirodi nedosanjani je san mnogih gradskih porodica, umornih od dnevne vreve, noćne buke, pregrejanog asfalta i nedostatka zelenila.

Izvor: B92

Nedelja, 21.08.2011.

00:10

Default images

Deo dalekovidnih investitora u Srbiji već se odlučio na iskorak u izgradnji stanova i kuća u selima ili manjim mestima nadomak većih gradova, piše novosadski list Dnevnik.

Tako je još pre nekoliko godina novosadska Budućnost izgradila celo naselje kuća u nizu Lipov gaj u Veterniku, zatim Sunčani breg u Kaću, koje su brzo dobile svoje kupce.

Naveliko se gradi i u drugim mestima, a posebno su postali atraktivni Novi Banovci, smešteni na desnoj obali Dunava u opštini Stara Pazova, udaljenom 12 kilometara uzvodno od Zemuna.

Kako pored naselja prolazi i autoput Novi Sad - Beograd, pokazao se kao idealno mesto za stanovanje i rad u nekom od velikih centara, što su prvi shvatili oni s većim zaradama i dobrim kolima, koji za pola sata stignu na ovu ili onu stranu. Ako valja njima, što ne bi i onima s manjim platama.

Da investitora ima u Novim Banovcima, koji nude stambene kvadrate po pristupačnim cenama, vidi se po oglasima: stan od 91. kvadrata u zgradi od crvene fasadne cigle s lođom, velikom terasom, ugrađenim roštiljem, dva mokra čvora, centralnim grejanjem, podrumom i s dve odvojene zidane ostave (s prozorima) nudi se za 79.000 evra.

Trosoban dupleks od 93 kvadrata, uknjižen, prodaje se za 80.000 evra, 80 kvadrata za 68.000, s tim da se uz stan dobije i 14 kvadrata višenamenske uknjižene prostorije. Za uknjižen stan od 72 kvadrata s pogledom na Dunav traži se 65.000 evra, dakle, nešto malo više od 800 evra za kvadrat. Ima i velikih kuća s bazenima i manjih stanova, za svačiji džep i ukus.

Sekretar Udruženja za građevinarstvo i industriju građevinskog materijala u Privrednoj komori Srbije Goran Rodić kaže da bi se, osim mirnijeg i jeftinijeg života u naseljima poput Inđije, Rume, Lazarevca ili Surčina, većom njihovom izgradnjom doprinelo smanjenju podstanara i većem zapošljavanju što neimara, što proizvođača građevinskog materijala.

Rodić ocenjuje da su investitori koji tamo grade krenuli dobrim putem, jer svako investira tamo gde lakše proda objekat. A lakše ga je prodati ako je jeftiniji. A jeftiniji je zbog znatno niže cene komunalnog opremanja i građevinskog zemljišta u seoskim sredinama i manjim mestima, dok su troškovi zidanja isti.

To znači da su stanovi ne samo na obodima gradova, nego i u okolnim selima, veoma dobra prilika i za investitore i za one koji žele veći krov nad glavom za manje para, naravno pod uslovom da je razvijena putna i druga infrastruktura. Ali treba otvoreno reći da se i ona razvija i obnavlja srazmerno tome koliko se razvijaju određene sredine, piše Dnevnik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: