Vozačima taksa za očuvanje prirode

Građani koji žele da prođu autom kroz neko od zaštićenih područja u Srbiji, uskoro će za to morati da plate od 100 do 150 dinara.

Izvor: Blic, Novosti

Subota, 20.08.2011.

00:10

Default images

Za sada, to redovno praktikuje samo park prirode Mokra Gora, koji automobilima naplaćuje prolaz 100 dinara.

Nacionalni park Fruška gora naplaćuje taksu vozilima samo u izuzetnim prilikama, i to 150 dinara, dok na Kopaoniku najavljuju redovne naplate taksi za dva meseca. Srbija ima pet nacionalnih parkova, 70 rezervata, dok je parkova prirode i predela izuzetnih odlika zajedno oko 30.

Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja nedavno je odobrilo svim zaštićenim područjima u Srbiji da naplaćuju taksu motornim vozilima koja prolaze kroz njihovu teritoriju i to do 150 dinara. Međutim, u praksi većina tih područja neće uvoditi takse, ocena je ministarstva, posebno rezervati kroz koje ne prolaze međunarodni putevi. Mnoge zone nemaju ni rampe, niti veliki broj turističkih poseta.

"Tamo gde se kvalitet okoline objektivno opterećuje velikim brojem vozila, taksa ima smisla. Novac prikupljen tako ulaže se isključivo namenski, na zarade zaposlenih u javnim preduzećima koja su čuvari zaštićenog područja, šumare, biologe, na očuvanje i unapređenje tog područja. Za sada, taksa je simbolična i niža od cene litra goriva. To je svetska praksa i u skladu je sa zakonom", kaže Danica Baćanović, pomoćnik ministra.

Ekološka taksa za lica i vozila u Nacionalnom parku Kopaonik počeće da se naplaćuje za oko dva meseca. Do tada će trajati edukacija posetilaca tog prirodnog rezervata, kojima će se putem flajera i na druge načine objašnjavati razlozi uvođenja te naknade.

Bojan Milovanović, direktor NP Kopaonik, kaže da će se sredstva od naplate ekološke takse upotrebiti za postavljanje većeg broja kontejnera i kanti za smeće na svim prilaznim putevima Kopaoniku, kao i na uređenje pešačkih staza i izletišta.

Park prirode Mokra Gora redovno naplaćuje naknadu vozilima, a nedavno su duplirali iznos. Za prolaz kroz ovu zonu sada je automobilima i motociklima potrebno 100 dinara, autobusima 350, a šleperima 700 dinara.

Skuplje osiguranje za nepažljive vozače

Istovremeno, oko 70.000 vozača u Srbiji imaće, od 1. septembra, dodatni trošak prilikom registracije svog vozila. Toliko ih, u proseku, prouzrokuje štetu u saobraćaju u toku godine dana, pa ih sada očekuju skuplje polise obaveznog osiguranja od autoodgovornosti.
Od septembra, naime, konačno počinje primena dugo najavljivanog bonus-malus sistema kod utvrđivanja cene ovog osiguranja. On podrazumeva da pažljivi vozači plaćaju nižu premiju osiguranja, dok oni koji rizičnije voze, sa jednom učinjenom štetom između dve registracije, moraju da plate čak 50 odsto skuplju polisu.

Ako učine tri štete u jednoj godini, što je ipak redak slučaj, platiće čak 2,5 puta veću cenu.

Prema podacima NBS, prosečna premija osiguranja od autoodgovornosti po putničkom vozilu u 2010. godini iznosila je oko 8.300 dinara, te je lako izračunati koliko će koštati nova polisa, već u zavisnosti od broja učinjenih šteta.

Tako će vozač koji ima učinjenu štetu, platiti na ime premije 50 odsto veću cenu, na našem primeru 12.450 dinara. Međutim, ako u toku te iste godine napravi dve štete, platiće 17.430 dinara, dok će onaj sa tri štete morati da izdvoji celih 20.750 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: