Prva pomoć košta kao tri u Nemačkoj

Vozače u našoj zemlji, s obzirom da je u 2010. godini registrovano 1.567.113 automobila, nabavka novih kompleta prve pomoći koštaće oko 37 miliona evra.

Izvor: Politika, Novosti

Subota, 20.08.2011.

00:09

Default images

Vozači moraju do 19. septembra da nabave obaveznu opremu, predviđenu novim Zakonom o saobraćaju kojem se, nema sumnje, najviše raduju proizvođači paketa prve pomoći.

Prema ovom zakonu, obavezan je novi komplet prve pomoći po standardu SRPS Z.B2.001. Vozači su imali rok od godinu dana ili do prve sledeće registracije, da zamene ovaj komplet.

Ipak, ostaje sporna cena seta za prvu pomoć koja iznosi oko 2.400 dinara pa je srpski komplet skoro tri puta skuplji od nemačke prve pomoći. Nadležni, međutim, kažu da cenu određuje tržište i da oni ne mogu da utiču na njeno eventualno smanjenje. Dragan Jovanović, pomoćnika ministra za infrastrukturu zadužen za puteve i bezbednost saobraćaja, kaže da prva dva meseca policija neće kažnjavati građane koji ne budu imali novu prvu pomoć već će ih samo upozoravati da nabave komplet. Dakle, najkasnije do sredine novembra građani moraju imati propisani set prve pomoći u prtljažnicima svojih vozila ako ne žele da budu novčano kažnjeni.

"Do tada bi trebalo da tržište bude snabdeveno s dovoljnim brojem kutija za prvu pomoć, a proizvođači su u obavezi da dostave apotekama dopunu za sva medicinska sredstva koja se nalaze u kompletu", objašnjava Jovanović.

Naime, novi kompleti za prvu pomoć moći će da se dopunjuju, iako to nije izričito navedeno u Pravilniku o tehničkim uslovima za vozila. "Ova odredba je ostala nedorečena u Pravilniku koji je dobar i ne bi trebalo da se menja. Dopunjavanje kompleta jeste i mora da bude ostvarljivo", kaže Jovanović.

Svaki komplet prve pomoći, inače, ima rok trajanja od pet godina. To važi i za „fabričke“ komplete prve pomoći, koje vozači dobijaju uz automobil, iako na njima piše da je rok trajanja neograničen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

117 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: