Srbi na moru ostave 800 mil. evra

Stručnjaci procenjuju da će srpski turisti do kraja 2011. u inostranstvu potrošiti blizu 800 miliona evra.

Izvor: B92

Petak, 19.08.2011.

20:09

Default images

Kriza, nezaposlenost i nestabilan dinar nisu sprečili veliki deo stanovnika Srbije da tokom avgusta odu na odmor, turistički radnici zadovoljni sezonom.

U turističkim agencijama kažu da je ovog leta najviše aranžmana uplaćeno za zemlju u dubokoj ekonomskoj krizi, za Grčku. Sledi uvek popularna Turska i veliko iznenađenje - Egipat, za koji se verovalo da će zbog političke nestabilnosti ove godine loše proći.

Mimo svih očekivanja, turistički radnici kažu da nemaju razloga da se požale na sezonu. Glavni faktor za izbor destinacije nisu kulturno-istorijske znamenitosti ili privlačne plaže, već cena aranžmana, koja je za većinu destinacija znatno snižena.

"Možemo reći da je cena čak, nažalost, presudna i zaista naš turista u velikom broju čeka najnižu cenu i najpovoljniji momenat za putovanje. Cena bitno uzrokuje i kvalitet usluge. Dakle, treba biti vrlo obazriv kada se uplaćuju i koriste aranžmani po neobično niskim ili nižim cenama, jer može se očekivati da zahvaljujući niskoj ceni i kvalitet bude nešto lošiji", kaže Vladimir Vlaho iz asocijacije JUTA.

U Hrvatskoj i Crnoj Gori kažu da su zadovoljni posetom srpskih turista kojih je iz godine u godinu sve više. Gužva je i na beogradskom moru, Adi ciganliji, a domaći turista je ove sezone pokazao da je spreman da odmor provede van kuće, ali u svojoj zemlji.

"Vrnjačka banja ima najveći porast u odnosu na prethodih 20 godina, u Zlatiboru 17 odsto više domaćih turista. Umesto na more, sve više ih je otišlo na jezera - Belocrkvansko, Srebrno, Perućac, Vlasinu. Oni koji nisu otišli na more, otišli su na jezera", kaže Ljiljana Čerović iz Turističke organizacije Srbije.

Rastu turističke potrošnje građana Srbije u velikoj meri doprinela je mogućnost putovanja bez viza i mogućnost otplate godišnjeg odmora u više rata ili na kredit.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: