Rudari siromašni i u opasnosti

Životi rudara u Srbiji koji rade u podzemnim kopovima konstantno su ugroženi, a plate koje dobijaju niske su u odnosu na rizik kojim se izlažu.

Izvor: Beta, Tanjug

Subota, 06.08.2011.

15:25

Default images

Ministarstvo infrastrukture i energetike najavilo je da će stoga preduzeti konkretne korake da rukovodioce rudarskih kompanija primora da ulažu u poboljšanje položaja rudara i povećanje njihove bezbednosti na radu.

Rudarske kompanije u Srbiji zapošljavaju oko 25.000 radnika, od čega u rudnicima sa podzemnom eksploatacijom radi od 5.500 do 6.000 radnika.

Plate rudara u Srbiji su niske, s obzirom na težinu i bezbednosne rizike na poslu i one se kreću od 25.000 dinara do 80.000 dinara, rečeno je na sastanku predstavnika sindikata metalaca, rudara i Ministarstva zaštite životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja.

"Osnovni problem rudara je težnja da budu poboljšani njihovi uslovi života i rada u jamskoj i površinskoj eksploataciji, kao i da bude poboljšana bezbednost rudara na radu", izjavio je državni sekretar za rudarstvo Zlatko Dragosavljević .

On je naglasio da vlasnici rudnika "moraju, ne samo da podižu plate nego i da značajno poboljšaju bezbednost i uslove rada rudara". Za poboljšanje položaja i standarda rudara potrebna su značajna ulaganja u tu oblast, rekao je državni sekretar Dragosavljević i ocenio da su zadovoljavajući uslovi za rad rudara u nekim rudnicima koji su privatizovani, ali da i dalje postoji dosta rudnika u kojima bezbednosni uslovi i standard rudara nisu na zadovoljavajućem nivou.

Dragosavljević je izrazio uverenje da će se uslovi rada i meterijalni položaj rudara u Srbiji ubuduće poboljšavati, kroz odgovoran socijalni dijalog Vlade, rukovodstava rudnika i sindikata.

Predsednik Sindikat hemije i nemetala Srbije Ljubiša Majstorović ukazao je da je neophodno da budu rešeni svi navedeni problemi rudara, jer ono pozitivno što je urađeno u nekoliko rudnika u zemlji nije dovoljno za rešenje problema u rudarstvu Srbije.

Rudari imaju problem i sa beneficiranim radnim stažom, jer ne mogu samo po tom osnovu da odu u penziju, ako ne ispune i drugi uslov koji se odnosi na starosnu dob, dodao je Majstorović.

"Bezbednosne mere, uglavnom u svim rudnicima nisu zadovoljavajuće, jer se u nekim rudnicima decenijama unazad ništa na bolje nije promenilo," dodao je Majstorović i dodao da te probleme treba što hitnije rešavati.
Dan rudara Srbije, obeležava se u znak sećanja na taj datum iz 1903, kada je u Senjskom rudniku, prvoj i najstarijoj jami u zemlji, počeo štrajk zbog lošeg položaja rudara.

U Srbiji posluje 270 preduzeća koja se bave eksploatacijom mineralnih sirovina i 20 preduzeća za geološka istraživanja mineralnih sirovina.

Među najvećim rudnicima u Srbiji su površinski kop Rudarskog basena Kolubara, koji je u sastavu Elektroprivrede Srbije i rudnici bakra Rudarsko-topioničarskog basena Bor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: