Aerodrom ispravno dao dobit državi?

Država je postupila potpuno ispravno kada je iz raspodele dobiti Aerodroma Nikola Tesla iz 2010. od 11 miliona evra, isključila građane, smatraju stručnjaci.

Izvor: B92

Subota, 06.08.2011.

00:05

Default images

Upravni odbor Aerodroma Nikola Tesla je naime pre nekoliko dana kao dan dividende odredio 31.12.2010, čime je sadašnjim akcionarima uskratio pravo na dividendu, koja je najvažnije imovinsko pravo akcionara i celokupnu dobit iz 2010. od 11 miliona evra prepustio državi.

Iako je ovakvom odlukom uskraćeno pravo svakog sadašnjeg akcionara, Branko Pavlović, privatizacioni savetnik u izjavi za list Danas smatra da je u konkretnom slučaju država postupila pravilno.

"Reč je o dobiti za 2010. godinu. U to vreme građanima nisu raspodeljene akcije Aerodroma Nikola Tesla. Samim tim, mali akcionari nisu ni imali pravo da dobiju dividende. Prema tome sve je čisto", kaže Pavlović za list Danas..
Sa njegovim mišljenjem slaže se i Milan R. Kovačević, ekspert za strana ulaganja.

"Uobičajeno je da se za „dan dividende“ određuje neki datum pre usvajanja finansijskog izveštaja. Prema tome kada je reč o raspodeli dividendi od dobiti Aerodroma Nikola Tesla iz prošle godine državi praksa je ispoštovana u potpunosti ", ističe Kovačević za Danas.

Nenad Gujaničić, glavni broker Sinteza Investa, u autorskom komentaru ocenjuje međutim, da je se u slučaju Aerodroma Nikola radi "isključivo o nemaru i bahatosti većinskog vlasnika koji su više puta viđeni na domaćem tržištu."

"Loše je i krajnje devastirajuće po domaće tržište kapitala što ova kompanija to nije unapred obznanila investicionoj javnosti pa bi svi potencijalni investitori kupovali akcije Aerodroma sa spoznajom da ne računaju na ovogodišnju dividendu (tada bi svakako plaćali i nižu cenu). Ovo naročito uzimajući u obzir činjenicu da se Aerodrom nalazi na najkvalitetnijem segmentu Beogradske berze (A listing) gde je dobrovoljno stupio i potpisao ugovor kojim se obavezuje da sve bitne događaje koji bi mogli uticati na cenu akcije blagovremeno dostavlja investicionoj javnosti", smatra Gujaničić.
Iako je u ovom slučaju "praksa ispoštovana", kao što navodi Kovačević, moramo da napomeno da je ta praksa daleko od transparentnog i kvalitetnog odnosa prema akcionarima.

Naime dividenda je kao što smo pomenuli, najvažnije imovinsko pravo akcionara, što znači da se to pravo stiče kupovinom, a gubi prodajom akcije. Investitori na berzi, u kupovini akcija vode se dakle, ne samo rezultatima koje je određena kompanija ostvarila, nego pre svega očekivanjima u smislu koliko će cena akcije da skoči, odnosno koliku će dividendu dobiti na osnovu posedovanja akcija.

Ako Upravni odbor preduzeća primeni praksu koju navode stručnjaci i za raspodelu dobiti određuje bilo koji datum iz prošlosti, to znači da ni jednom akcionaru koji poseduje akcije preduzeća nije garantovana dividenda, jer preduzeće praktično može tu dividendu da pokloni bilo kome ko je nekad bio akcionar.

Tu "uobičajenu srpsku praksu" će malo koji ozbiljan invetitor da prihvati.

S druge strane, ovakav potez Aerodroma Nikola Tesla, otvara pitanje drugih uspešnih kompanija koje su na berzi, ili koje tek treba da izađu na berzu poput Telekoma Srbija. Jedan od razloga ulaganja, odnosno kupvoine akcija tog preduzeća za mnoge može biti baš očekivanje da će dobiti dividendu, ali ako se hipotetički i to preduzeće za datum raspodele dobiti odredi neki datum iz 2008. godine, niko osim tadašnjih vlasnika Telekoma Srbija neće videti ni dinara.
Kao što je B92 ranije pisao, Upravni odbor Aerodroma postupio je u skladu sa odredbama Zakona o privrednim društvima, koji kaže da način raspodele dobiti mora biti uređen Osnivačkim aktom preduzeća ili da "dan dividende" određuje Upravni odbor.

Svojim postupkom Aerodrom Nikola Tesla, dakle nije prekršio zakon, ali je činjenica da nije postupio u skladu sa dobrom akcionarskom praksom koja podrazumeva da se za "dan dividende" uzima datum usvajanja finansijkog izveštaja i da se u cilju što transparentnijeg odnosa sa trenutnim i budućim akcionarima i investitorima taj datum unapred najavi.

Zašto je UO Aerodroma NIkola Tesla odlčio da baš 12. decembar 2010. odredi kao dan dividende, nije nam objašnjeno ni posle više upita koje smo poslali to kompaniji.

Na to da je retroaktivno utvrđivanje dana dividende neprimereno dobroj akcionarskoj praksi upozorila je i Komisija za hartije od vrednosti.

"Komisijа preporučuje, imаjući u vidu znаčаj ovog institutа kod otvorenih аkcionаrskih društаvа, dа ukoliko nije prethodno objаvljen «dаn dividend» (odlukа Uprаvnog odborа društvа ili propisаn osnivаčkim аktom), ovаj dаn ne bi trebаlo dа bude dаn pre dаnа usvаjаnjа finаnsijskih izveštаjа, odnosno donošenjа odluke o rаspodeli dobiti", navela je Komisija u mišljenju objavljenom 2005. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: