Mrkonjić: Banke preuzimaju Nibens

Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić kaže da su banke, najveći poverioci "Nibens grupe", prihvatile da rukovode restrukturiranjem tog preduzeća.

Izvor: Tanjug

Petak, 05.08.2011.

16:06

Default images

Ministar Mrkonjić potvrdio je da je bio na sastanku sa predstavnicima banaka, koje će izabrati novo rukovodstvo preduzeća "Nibens grupe" tako da će ona nastaviti da rade, i naglasio da ni jedan radnik neće ostati bez posla.

Mrkonjić je izrazio očekivanje da će do večeras biti rešen problem između banaka i preduzeća "Nibensa" i da će putari tog poslovnog sistema već od sutra biti na gradilištima.

Ministar je rekao da se trenutno razmatra na koji način da budu isplaćene zaostale zarade i nabave neophodni energenti i materijal za nastavak radova na koridorima.
Član uprave AIK banke, najvećeg poverioca "Nibens grupe", Ljubiša Jovanović izjavio je u Nišu da su banke usaglasile principe za rešavanje problema "Nibens grupe" i da je ta banka Javnom preduzeću "Putevi Srbije" predložila ranije dva modela za isplatu zaostalih zarada koji nisu prihvaćeni.

Jovanović je u razgovoru sa rukovodstvom "Nibens grupe" i predstavnicima sindikata Preduzeća za puteve (PZP), koje posluje u sastavu "Nibens grupe", rekao da su banke saglasne da se dug te grupacije reprogramira na rok od 10 godina sa grejs periodom od godinu dana.

Pet preduzeća "Nibens drupe" počeće proces restruktuiranja i po prihvatanju programa njihovi računi će biti deblokirani. Time će se steći uslovi za konsolidaciju njihovog poslovanja. Jovanović je rekao da zarade ne smeju biti problem i da je bilo načina da se one isplate i ranije.

Banke, kao najveći poverioci putara "Nibens", potražuju između 110 i 130 miliona evra.

Predstavnik "Nibens grupe", koji koordinira rad pet preduzeća, Milutin Gašević rekao je da je dobio uveravanja u nadležnom ministarstvu da će danas putarima biti ispalaćene dve zaostale zarade.

Gašević je rekao da ta grupacija duguje oko 180 miliona evra i da ima ugovorene poslove za 60 miliona evra.
Predstavnici sindikata koji su učestvovali na sastanku u Nišu vide razloge za neefikasnost u dogovaranju, u nastojanju banaka da zauzmu što bolju poziciju u ovom trenutku zbog obezbeđenja svojih potraživanja.

Predstavnici sindikata ukazali su i na interese stranih putnih kompanija na prostoru Srbije i najavili radikalizaciju protesta ukoliko dogovor o nastavku rada "Nibens grupe" ne bude postignut.

Na Ibarskoj magistrali na prevoju preko Rudnika radnici "Nibens grupe" blokirali su od jutros jednu od ukupno tri trake, ali se saobraćaj na tom putnom pravcu odvija normalno.

Reč je o radnicima preduzeća za puteve "Beograd" koji od četvrtka protestuju na tom delu Ibarske magistrale tražeći isplatu zaostalih zarada.

Ukoliko putarima u "Nibens" grupi danas ne budu isplaćene sve zaostale zarade i obezbeđena sredstva za nastavak rada, oni su najavili da će u utorak, 9. avgusta, organizovati protestnu blokadu trake u izgradnji na Koridoru 10, kao i graničnih prelaza i naplatnih rampi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: