Država okrenula leđa CHF dužnicima

Građani koji su se zadužili u švajcarskim francima ne mogu da očekuju bilo kakvu pomoć države u rešavanju problema visokih mesečnih rata.

Izvor: B92

Petak, 05.08.2011.

00:03

Default images

Vlada susedne Hrvatske, pak, uključila se u tu priču, sa specifičnim zahtevom za tamošnje banke.

Od hrvatskih banaka država traži da fiksiraju kurs kune i švajcarca na nivo na kome je bio u trenutu odobravanja stambenog kredita. A kursne razlike banke bi evidentirale kao odloženo beskamatno potraživanje.

Sagovornici smatraju da je ovakvo „mešanje“ države kod nas neizvodljivo iz više razloga: ovde se stanovništvo daleko manje zadužilo u švajcarcima, a i u državnoj kasi i inače nedostaje novca za ovakve „poduhvate“. “Ovaj predlog, pri tom, diskriminiše građane koji su se zadužili u evrima, i kojima su rate rasle po tom osnovu, prateći kretanje Euribora i rast kursa u odnosu na dinar”, navode u jednoj banci.

Inače, Narodna banka Srbije je od 30. juna zabranila zaduživanje u švajcarskim francima. U međuvremenu su korisnici kredita u švajcarcima mogli da produže rok otplate ili da „pređu“ na evro. Međutim, pojedini korisnici, iako uredno otplaćuju rate, sada, preračunato u evre, duguju po nekoliko hiljada više nego kada su uzeli kredit!

Ova opcija prelaska s franaka na evropsku valutu i dalje važi, međutim, za građane je skuplja nego ikad.

“Švajcarski franak je trenutno jači nego ikad, tako da je sada, za korisnika kredita veoma nepovoljno da dug „prebace“ iz franaka u evro”, objašnjavaju bankari ističući da se u narednom periodu očekuje slabljenje švajcarske valute.

Sa ovim je saglasan i ekonomista Goran Nikolić, koji ističe da švajcarskoj državi i privredi ne odgovara ovako jak franak.

“Tamošnja centralna banka obara baznu kamatu i povećava količinu likvidnosti, pa očekujem da će ubrzo početi proces slabljenja švajcarskog franka. To će direktno da utiče na smanjivanje rata kredita vezanih za švajcarsku valutu”, objašnjava Nikolić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: