Iz Slovenije stiglo tek 300 penzija

Od skoro 10.000 penzionera koji čekaju isplatu penzija za deo staža koji su ostvarili u sloveniji, do sada je isplaćeno tek oko 300.

Izvor: B92

Petak, 05.08.2011.

00:08

Default images

Toliko je penzionera dobilo novac od kada su Srbija i Slovenije krajem prošle godine potpisali Međudržavni sporazum o socijalnom osiguranju, koji podrazumeva i isplatu penzija za osiguranike iz Srbije, koji su deo radnog staža ostvarili u Sloveniji.

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje je, do sada, izvršio isplatu za one korisnike za koje je slovenački penzijski fond obradio rešenja za onaj deo staža koji je stečen u toj nekadašnjoj republici SFRJ-a, ali u evrima, potvrdila je Jelica Timotijević, direktor Sektora za odnose sa javnošću u PIO fondu. Ako se zna da ima između 8.000 i 10.000 onih koji čekaju na penziju iz Slovenije, to znači da je do sada, preračunato, tek tri do pet odsto dobilo novac.

“Po dobijanju spiska od slovenačkog fonda, razlika penzije se isplaćuje na tekuće račune korisnika u roku od pet dana. Korisnicima naših penzija koji su ostvarili pravo na slovenačku penziju primenom Sporazuma o socijalnom osiguranju, u postupku ponovnog određivanja penzija, biće isplaćena razlika penzije po izvršenoj uplati od strane slovenačkog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje”, pojasnila je Timotijević.

Na pitanje zašto je od kraja februara, od kada je isplata iz Slovenije startovala do danas (skoro šest meseci), stiglo tek 300 rešenja, budući da ima između 8.000 i 10.000 bivših osiguranika, koji čekaju na isplatu slovenačkih penzija, Timotijević odgovara da se rešenja obrađuju brzinom na koju naš penzijski fond ne može da utiče.

Gajo Golubović, jedan od oštećenih slovenačkih penzionera, kaže da bi proces izdavanja rešenja za srpske penzionere, koji su deo radnog staža ostvarili u Sloveniji, išao mnogo brže kada bi slovenački PIO fond morao da plaća kamatu za svaki dan zakašnjenja s obradom rešenja. Pošto takve klauzule nigde u međudržavnom sporazumu nema, njima se ne žuri, kao što im se nije žurilo ni protekle skoro dve decenije, koliko se čekalo da dve države parafiraju ovaj dokument.
On kao jedino rešenje ovog problema vidi u reciprocitetu – koliko slovenački fond i njihova država budu imali poštovanja prema osiguranicima iz Srbije, koji su svojevremeno punili slovenačku kasu, uplaćujući doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje, toliko im treba dozvoliti da rade i otvaraju preduzeća po Srbiji.

Golubović kaže da su, bez obzira na to što je dočekano da se konvencija potpiše, srpski penzioneri oštećeni utoliko što će slovenačke penzije početi da primaju od dana stupanja na snagu ovog međudržavnog sporazuma, dok će im prethodne godine propasti. Stoga, on pita, ko to može da ospori stečeno pravo penzionera i onemogući im da dobiju penziju onoliku koliku su stvarno zaradili.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: