Recikliranog mleka nema u Srbiji

Infromacija da se u zemljama u regionu u prodaju vraća reciklirano mleko isteklog roka upotrebe šokirala je ovdašnju javnost.

Izvor: B92

Petak, 05.08.2011.

00:02

Default images

Nadležni, međutim, tvrde da takvog mleka u Srbiji nema, jer ne postoji linija za pasterizaciju na 190 stepeni

Posle informacija u medijima da se u pojedinim zemljama u regionu reciklira mleko kojem je istekao rok trajanja, pa se, posle tehničke obrade, ponovo vraća na tržište – brojna pitanja su se pojavila i u našoj javnosti.

Da li se u Srbiji reciklira ovaj proizvod? Šta je uopšte reciklaža mleka i gde završava ova namirnica kada joj istekne rok trajanja?

Dodatnu zabunu među kupce uneli su i napisi u medijima da brojevi na dnu tetrapaka ukazuju na to koliko puta je mleko reciklirano.

U Ministarstvu poljoprivrede i trgovine, čija je Veterinarska inspekcija zadužena za kontrolu ispravnosti i kvaliteta hrane životinjskog porekla, pa time i mleka, tvrde da potrošači u Srbiji mogu da budu mirni.

Kažu da niko u našoj zemlji nema tehničke uslove za takav proces.

“U Srbiji se mleko ne reciklira, jer ne postoji linija za pasterizaciju na 190 stepeni. Zbog zabune potrošača u vezi s tim šta označavaju brojevi na dnu tetrapaka, da li oni označavaju broj reciklaže, objašnjavamo da se oni koriste za identifikaciju rolni za vreme proizvodnje ambalažnog materijala. Jedini cilj im je postizanje sledljivosti ambalažnog materijala”, rekli su u Veterinarskoj inspekciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: