Vođama sindikata polovina članarina

Na šta tačno sindikalci troše zarađeni novac i koliko se uopšte para prikupi od članarina i donacija, vođe sindikata nerado otkrivaju.

Izvor: Novosti

Subota, 30.07.2011.

00:06

Default images

Gotovo uglas kažu da najviše para odlazi na razne edukacije, pomoći, lečenja, udžbenike, pa čak i sahrane!

Članske karte ima čak milion zaposlenih u Srbiji. Članarine se u svim organizacijama skupljaju po istom šablonu, pa tako svaki radnik svojoj sindikalnoj organizaciji daje jedan odsto plate. Uplate su mesečne i kreću se i do 66.000!

"Novca ima, ali nije raspoređen kako bi trebalo", ocenjuje Dragan Zarubica, potpredsednik SSSS, koji okuplja čak pola miliona članova. On objašnjava da čak 50 odsto prikupljenih sredstava ostaje sindikatu u samoj firmi. Opštinskom ogranku ide 28 odsto novca, a ako je u pitanju grad kao što su Beograd ili Novi Sad onda je to čak 33 odsto. Svega 18 odsto ide granskim sindikatima, a od tog procenta samo tri, četiri odsto ide republičkoj organizaciji. U Asocijaciji slobodnih i nezavisnih sindikata, koja broji oko 180.000 članova, kažu da 50 odsto sakupljenih prihoda ide na račun centrale, a druga polovina se vraća sindikatu firme čiji su radnici platili apanažu.

I u Ujedinjenom granskom sindikatu Nezavisnost su izbrojali 200.000 aktivnih članova i potvrdili da su i njihov glavni izvor finansiranja članarine, ali se pojedine aktivnosti finansiraju uz podršku sindikata drugih zemalja, međunarodnih organizacija i prihoda od komercijalne delatnosti.

Ukupno prikupljena članarina raspoređuje se tako što 35 odsto ide povereništvima sindikata u preduzeću, 44 odsto granskim sindikatima, a 21 odsto UGS Nezavisnost.

Sindikalna scena Srbije je veoma razuđena pa u ovom trenutku u našoj zemlji deluje oko 20.000 različitih sindikata. U nekim preduzećima kao što su Jat i Železnice registrovano je i više od 20 malih sindikata, a neki od njih broje i manje od deset članova! Ne postoji ni jasna usaglašenost koji su sve sindikati reprezentativni, pa će se ovom temom uskoro pozabaviti i Socio-ekonomski Savet Vlade RS.

Na sindikalnoj sceni Srbije aktivna je Unija poslodavaca Srbije, a u njihovom sedištu kažu da člansku kartu ima 86 velikih preduzeća, 172 srednja, 1.306 malih i 103 različita udruženja.

Njihova članarine raste sa brojem zaposenih, pa tako u preduzećima koja imaju do deset radnika pojedinačna članarina iznosi 6.000 dinara, dok u onima koje broje više od 3.000 zaposlenih ona iznosi 22 dinara. Članarine velikih preduzeća umeju da premaše i 66.000 dinara mesečno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: