"Hadžićev" Modiljani ne sme "preko"

Šta će biti sa slikom vrednom desetine miliona evra, koja je bila trag do Hadžića? Zbog zabrane iznošenja iz zemlje, Zoran Mandić najavljuje međunarodnu tužbu.

Izvor: Novosti

Subota, 30.07.2011.

00:05

Default images

Sliku „Portret muškarca“ Amedea Modiljanija, za koju je javnost saznala tek pre četiri godine i čija se vrednost procenjuje na više desetina miliona evra, u žižu interesovanja vratile su spekulacije da je ona bila jedan od tragova do haškog optuženika Gorana Hadžića.

Slika, koja je prvi put izložena javnosti 2007. godine u beogradskoj galeriji Progres, jeste, obelodanjeno je sada, vlasništvo Novosađanina Zorana Mandića, inače, Hadžićevog kuma. Mandić tvrdi da slika nema nikakve veze sa bivšim predsednikom Srpske Krajine. "Svojim novcem sam je kupio 1991, Hadžića sam upoznao 1993, a svaku vezu s njim prekinuo mnogo pre njegovog bekstva 2004. godine", kaže Mandić.

Istinitost njegovih tvrdnji je, dodaje, potvrdio i poligraf na kojem je bio 3. januara ove godine, kada mu je, u potrazi za Hadžićem, pretresena kuća. Tada je i pronađena fotografija „Portreta muškarca“ (original, kaže, čuva na sigurnom mestu, u Srbiji, naravno), posle čega je ta slika iz 1918. godine, dimenzija 38h46 cm, i postala predmet opšteg interesovanja.

"Povezivanje slike sa Hadžićem unelo je pakao u moj život. Sada se osećam kao pokretna meta onih koji su zbog njegovog hapšenja ogorčeni, a ni za samu prodaju slike, što inače nameravam da uradim, to nije dobro", dodaje on. A da li će Mandić uopšte moći da je proda, zasad je - neizvesno.

Krajem juna od Ministarstva kulture je dobio rešenje kojim mu se zabranjuje da sliku trajno iznese iz zemlje i, preko neke od velikih aukcijskih kuća, ponudi bogatim kolekcionarima u inostranstvu. A za kupce u Srbiji je Modiljani, kaže, preskup.

"Pre podnošenja zahteva ministarstvu, sliku sam, u skladu sa pravom preče kupovine, za 15 miliona evra dva puta nudio Narodnom muzeju u Beogradu, ali je odgovor bio negativan", nastavlja Mandić.

"Uprkos tome, ministarstvo je moj zahtev za iznošenje slike iz zemlje odbilo, pa sam protiv tog rešenja podneo tužbu u Upravnom sudu. Ako ni to ne pomogne, obratiću se i Međunarodnom sudu za ljudska prava u Strazburu, jer mi je uskraćeno pravo da raspolažem svojom imovinom", dodaje on.

Vredne umetnine ne mogu van zemlje baz dozvole

Ono što, inače, definitivno nije sporno, jeste da je „Portret muškarca“ originalno Modiljanijevo delo. Mandić za to, naime, ima sertifikat Instituta „Amedeo Modiljani“ iz Rima, najreferentnije institucije za dela velikog slikara.
(Novosti)
Potpisao ga je direktor tog Instituta Kristijan Parizo, koji je autentičnost slike, ali i Mandićevo vlasništvo, potvrdio i u izjavama koje je dao posle Hadžićevog hapšenja.

Ništa od toga ne spore ni u Ministarstvu kulture, u kojem je slika zaštićena kao kulturno dobro od velikog značaja i koje je jedino ovlašćeno da izdaje dozvole za iznošenje iz zemlje, ali...

"Po zakonu, trajno iznošenje kulturnih dobara tog značaja može da se dozvoli samo ako nastanu izuzetne okolnosti, za šta u ovom slučaju nije bilo elemenata", kaže viši savetnik u ministarstvu Predrag Blagojević.

On dodaje da bi "da je gospodin Mandić naveo konkretnog kupca, možda bilo drugačije. Takve dozvole se, ne samo kod nas, inače daju veoma, veoma, retko, a od 2009, od kada sam ja u ministarstvu, nijedna nije izdata".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: