Petrović: Ne damo da hrana poskupi

Već mesecima govorimo da su veoma smanjeni rizici od poskupljenja životnih namirnica, kaže Dušan Petrović, ministar poljoprivrede i trgovine.

Izvor: B92

Subota, 30.07.2011.

00:04

Default images

On navodi da je Vlada "poremećaje na tržištu rešavala smo, a tako će nastaviti i ubuduće, tako da zaštiti interese građana, odnosno potrošača".

"Naravno, to ćemo činiti tako da svojim merama ne ugrozimo legitimne privredne interese proizvođača i trgovaca, naglašava Petrović.

Petrović, ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede, napominje da će njegov resor i ubuduće "uvek kada tržište ne može samo da uspostavi ravnotežu koja je utemeljena na realnim odnosima ponude i potražnje preduzimati sve što je u našoj moći, kao ministarstvo, da zaštitimo potrošače". Država je, inače, nedavno drugi put u ovoj godini intervenisala i ograničila cenu šećera. Iz Robnih rezervi će na tržište biti isporučeno 6.000 tona šećera koji neće smeti da bude skuplji od 103 dinara. U tu cenu je uključena trgovačka marža, zavisni troškovi, kao i porez na dodatu vrednost.

"Ovu meru smo predložili Vladi Srbije kako bismo pokušali da stabilizujemo tržište. Republička direkcija za robne rezerve šećer će prodavati nosiocima snabdevanja koji nemaju finansijska dugovanja, nisu u sporu po bilo kom osnovu sa Direkcijom i koji su likvidni", objašnjava ministar.

Petrović navodi da "ovo nije odluka o maksimalnoj ceni, kakva je doneta u slučaju prodaje narodnog hleba. Republičke robne rezerve će intervenisati tako da taj šećer ne može biti skuplji od 103 dinara. Naravno, proizvođači mogu samostalno da formiraju i nižu cenu".

Na pitanje koji su razlozi za povremene argumente za poskupljenja osnovnih životnih namirnica, Dušan Petrović odgovara da "postoji veliki problem neefikasnosti privrede u Srbiji".

On dodaje da će "Ministarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede, u okviru svojih mogućnosti, učiniti sve da otvori prostor za investicije koje će učesnicima na tržištu omogućiti da smanje troškove. Jer, jasno je da samo smanjenje proizvođačkih troškova može na duži rok da dovede do stabilizacije cena".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: