Ugostitelji primorani da daju mito

Svaki drugi ugostitelj mora da podmićuje i čašćava inspektore da bi izbegao neosnovane i učestale kontrole, ocenila je Unija poslodavaca Srbije.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 29.07.2011.

14:02

Default images

"Poznato je da ugostitelji koji ne plaćaju ručkove i ne služe besplatno piće inspektorima, članovima njihovih porodica i prijateljima, imaju mnogo češće inspekcijske kontrole u odnosu na ostale preduzetnike", navodi se u saopštenju Unije.

Na nekorektno ponašanje inspektora i često prekoračenje ovlašćenja ukala je aprilska anketa među beogradskim, smederevskim, šabačkim i valjevskim ugostiteljima, ukazala je Unija.

Predstavnici Udruženja poslodavaca kažu i da je pojačana inspekcijska kontrola ugostiteljskih objekata koju je najavio Državni sekretar Ministarstva finansija Miodrag Đidić legitimna, ali da treba voditi računa o granici ovlašćenja inspektora.

Đidić je naime, pre nekoliko dana najavio "žestoke kontrole" poreskih inspektora u ugostiteljskim radnjama, jer kako tvrdi mnogi ugostitelji ne izdaju fiskalne račune, čime nanose direktnu štetu budžetu.
Unija poslodavaca je zatražila da se uvedu visoke kazne, novčane i zatvorske, kao i krivična odgovornosti za inspektore koji na bilo koji način traže mito od preduzetnika. Zahteva se i da se uvedu otvoreni telefoni i zakonom zaštitite uzbunjivači i dostavljači informacija o takvim pojavama kako bi se one iskorenile.

Unija poslodavaca je predložila i da se odustane od kazne privremene zabrane rada, kao i da se ograniči trajanje inspekcijske kontrole. Kako su istakli u Uniji, u Srbiji u pojedinim slučajevima inspekcijske kontrole u preduzećima traju od 30 do 120 dana, dok je u EU trajanje kontrole u multinacionalnim kompanijama ograničeno na 15 dana, a u malim i srednjim preduzećima na osam dana.

Prema podacima Unije, u protekle dve nedelje u Beogradu je na po 10 i više dana zatvoreno više od 40 ugostiteljskih lokala i samostalnih trgovinskih radnji zbog viškova ili manjkova u kasi od po nekoliko stotina dinara.

Ta prinudna obustava rada proizvešće preduzetnicima štetu od više stotina hiljada dinara, ocenila je Unija poslodvaca i zatražila da da uvedu simbolične kazne za prvi put otrkivene miminlane viškove i manjkove u kasi, a da se za ponovljeni prekršaj u roku od tri godine naplaćuju visoke kazne.

Jača poreska kontrola je samo marketinški trik

Predsednik poslovnog udruženja hotelsko-ugostiteljske privrede (HORES) Branko Krivokapić izjavio je da pojačano kontrolisanje da li ugostitelji uplaćuju porez na dodatu vrednost (PDV) neće doneti očekivane efekte u punjenju budžeta. Predsednik poslovnog udruženja hotelsko-ugostiteljske privrede (HORES) Branko Krivokapić izjavio je da pojačano kontrolisanje da li ugostitelji uplaćuju porez na dodatu vrednost (PDV) neće doneti očekivane efekte u punjenju budžeta.

"Ovaj sektor u ukupnom prilivu od PDV učestvuje sa svega dva odsto i smatram da je ovde reč o čisto marketinškoj akciji, rekao je Krivokapić.

Po Krivokapiću, poreznici se angažuju na kontroli uplate PDV u periodu kada je značajno smanjen promet u restoranima zbog odlaska građana na godišnje odmore.

"Leto je i prometi su smanjeni, i to iz prostog razloga što su 'glavne trošadžije' otišle na letovanje. Oni će da potroše svoj novac u Grčkoj, Turskoj. Beograd je poluprazan i ostali su ljudi koji nemaju novca. Oni naravno i ne izlaze", primetio je Krivokapić.

Krivokapić je naglasio da "svaki put kad bužet ima određeni problem sa punjenjem mora da se nađe razlog šta se tu dešava". Međutim, smatra Krivokapić, ti problemi se uopšte ne nalaze kod ugostitelja, pa su ovakvi potezi kontraproduktivni.

"Sve što budu uradili biće na dvostruku štetu i ugostitelja i države", ocenio je predsednik HORES.

"U Poreskoj upravi dobro znaju gde su ključni izvori PDV, i oni treba svoj kadar usmere u tom pravcu", poručio je Krivokapić koji se kao i Unija poslodavaca Srbije (UPS) založio za svobuhvatnu reformu rada inspekcijskih službi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: