Embargo Srbiji, šansa za Hrvate

Embargo na robu iz Srbije je prilika koju bi trebalo da iskoristite hrvatske kompanije da bi povećale plasman svoje robe na kosovsko tržište, piše Business.hr.

Izvor: business.hr

Petak, 29.07.2011.

00:10

Default images

Naravno, piše taj list, pitanje je hoće li ta odluka ostati na snazi na duži rok jer je Srbija najavila rešavanje spora u okviru CEFTA sporazuma.

Na Kosovu, ipak, tvrde da će zabrane uvoza biti dokle god Srbija i BiH ne priznaju kosovsku državu i svu njenu dokumentaciju, u šta spadaju i carinske deklaracije, zbog čega je Kosovo i uvelu embargo.

Međutim, ako odluka kosovske vlade ostane na snazi, za Hrvatsku se otvara daleko širi prostor za izvoz na to tržište. Agim Šahini, predsednik Alijanse za biznis Kosova, koja je sa deset hiljada članica najveće udruženje poslovnih udruženja i kompanija u toj zemlji, kaže da godišnji uvoz iz Srbije iznosi 300 miliona evra, dakle pet puta više nego iz Hrvatske. Sada bi, smatra Šahini, 60 posto onoga što uveze iz Srbije, dakle oko 180 miliona evra vredne robe, moglo dolaziti na Kosovo upravo iz Hrvatske. Predsednik kosovskih poslodavaca uveren da će embargo za Srbiju i BiH ostati na snazi i da hrvatske kompanije to moraju da iskoriste.

"Pozivam biznismene iz Hrvatske da dođu na Kosovo. Daćemo im sva uputstva šta treba da radi i koji proizvodi nam trebaju. Naša Alijansa i Hrvatska gospodarska komora (HGK) potpisali su u martuu ove godine sporazum o saradnji kako bi još više olakšali dolazak kompanija iz Hrvatske na Kosovo, a sada je prava prilika", poručuje Šahini.

Kosovo iz Srbije najviše uvozi građevinski materijal i prehrambene i tekstilne proizvode. Ali, problem s hrvatskom robom je u ceni - zbog transporta je, naime, dosta skuplja od one koja dolazi iz Srbije.

Niže cene od hrvatskih imaju i proizvodi iz BiH iako se na njih plaća i carina. Zbog toga Kosovo, uprkos embargu, a toga je svestan i Šahini, neće moći da izbegne dolazak robe iz Srbije koja će stizati preko alternativnih pravaca, Crne Gore, Albanije ili Makedonije, ali ipak ne u onim količinama kao redovnim putem.

U Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) takođe smatraju da bi hrvatske kompanije trebalo da iskoriste situaciju na Kosovu, naročito ako ona potraje.

"Možemo očekivati porast izvoza hrvatskih proizvoda na Kosovo, ali i proizvoda iz drugih zemalja potpisnica sporazuma o Cefti koje nisu zahvaćene odlukom o zabrani uvoza", poručuju iz HGK.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: