Delezu dug put do akcija C marketa

Agencija za privatizaciju ranije je najavila da je zainteresovana da proda i preostalih 23 odsto društvenog kapitala C marketa u njenom portfelju.

Izvor: Tanjug

Petak, 15.07.2011.

17:25

Default images

Istovremeno, belgijski Delez je objavio da će preuzeti 100 odsto akcija Delta Maksija, koji poseduje 75,14 odsto akcija C marketa.

Broker Nenad Gujaničić smatra da taj paket svaki zainteresovani kupac, pa i Delez može da preuzme, ali tek nakon što taj kapital dobije svog titulara.

"Trenutno Delez ne može da preuzme te akcije, jer su one još u formi društvenog kapitala. One prvo treba da se raspodele. Delez može da da ponudu za preuzimanje 100 odsto akcija, ali faktički vi sada nemate nosioce tog dela kapitala, jer je to društveni kapital", kaže Gujaničić. Delez je, kao i svaka druga kompanija koja kupi više od 25 odsto akcija nekog preduzeća u Srbiji, obavezan da objavi ponudu za otkup preostalih akcija.

Gujaničić je rekao da najpre treba da se akcije C marketa podele akcionarima koji su te akcije kupovali u starom procesu privatizacije, dok će ostatak pripasti Akcionarskom fondu, napominjući da je posao podele preostalog društvenog kapitala, kod većine preduzeća, odavno završen, a da je verovatno bilo teškoća da se to uradi u slučaju C marketa.

Direktor Sektora za komunikacije u Agenciji za privatizaciju Dušan Belanović ranije je izjavio da je "Agencija za privatizaciju zainteresovana da proda oko 23 odsto društvenog kapitala C marketa, ali ne ispod cene po kojoj je vlasnik Maksija prodao svoj deo".

Delta Maksi je, inače, i vlasnik 69,44 odsto akcija Pekabete gde Agencija 4,56 odsto akcijskog paketa. Prodaja Pekabetinog paketa nije sporna jer je to akcijski kapital, međutim kod C marketa je drugačija situacija jer je reč o društvenom kapitalu za čiju je prodaju određena aukcija kao metod.

Međutim, aukcija nije baš najbolje rešenje, jer bi po tim pravilima ako se niko drugi ne prijavi Delez to kupio po početnoj ceni, koja je utvrđena na 20 odsto od procenjene vrednosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: