Odlažemo digitalizaciju do 2013?

Ministarstvu kulture, informisanja i informacionog društva će najverovatnije odoložiti rok obavezne digitalizacije koji je postavljen do 4. aprila 2012.

Izvor: Danas

Petak, 15.07.2011.

12:47

Default images

Taj rok koji je postavjen u strategiji kojom je Vlada definisala prelazak za analognog na digitalni signa emitovanja pokazao se precenjenim, jer je čak i u Evropi završetak digitalizacije predviđen za 2015, dok Srbija u startu nije ispunila brojne preduslove za ovaj posao.

Sada, kada smo shvatili da osim probnog digitalnog signala nemoguće ispuniti agendu iz strategije, pominje se da bi rok za prelazak na digitalno emitovanje signala mogao da se pomeri i za početak 2013. Odgovorna urednica digitalnog programa RTS i koordinatorka Radne grupe za digitalizaciju RTS Tatjana Ćitić kaže da je najava odlaganja roka za gašenje svih analognih predajnika u Srbiji u jednom danu očekivana, jer je „mnogo planirano, a nažalost za sada nedovoljno urađeno“.

Ona očekuje da će elektronskim medijima i javnosti u kratkom roku biti predstavljen revidiran, realan akcioni plan usklađen sa najavljenim odlaganjem roka za konačni prelazak na digitalno emitovanje programa.

"Sigurna sam da je razlog za odlaganje kratak rok koji je u startu postavljen. Obezbeđivanje tehničkih uslova za digitalizaciju veoma je zahtevan proces koji usporavaju administrativne procedure. Za sticanje svih uslova za isključivanje analognih, a uključivanje digitalnih predajnika u Srbiji, potrebno je sigurno godinu i po dana intenzivnog rada" ističe Ćitićeva.

Član radne grupe koja je pisala strategiju prelska s analognog na digitalno emitovanje u Srbiji Slobodan Đorić kaže da u procesu digitalizacije postoji niz problema, kao i da bi realan rok za završetak ovog posla mogao biti najranije april 2013.

"Medijska strategija još nije završena u Srbiji, a ona bi trebalo da bude izvor svih zakonskih propisa o medijima, pa i o digitalizaciji. Međutim, u Nacrtu strategije posvećeno je veoma malo prostora ovoj oblasti - ističe Đorić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: