Legalizacija "makla" sa mrtve tačke

U poslednja tri meseca, od kada su na snagu stupile izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji, legalizovano je više objekata nego u celoj prošloj godini.

Izvor: Novosti

Petak, 15.07.2011.

12:38

Default images

Ovaj postupak izdavanja građevinske i upotrebne dozvole, za koji je u Srbiji podneto oko 700.000 zahteva biće završen u periodu od tri do pet godina.

Ali, lokalne samouprave obećavaju rok do dve godine za „čiste“ predmete, za koje se ne čekaju sudske odluke o rešenim imovinsko-pravnim odnosima. Ovoga puta, kako kažu, papire neće dobiti samo oni koji to ne žele, jer više nema izgovora u visokim naknadama i komplikovanim procedurama. U Beogradu se rešava 180.000 zahteva za legalizaciju bespravnih zdanja. Prošle godine rešeno je 1.000 predmeta, a od stupanja na snagu izmena i dopuna Zakona o planiranju i izgradnji, još toliko.

„Sada je situacija mnogo bolja, jer postoje zakonske mogućnosti da se pozitivno reši daleko veći broj zahteva“, kaže Predrag Vučić, gradski sekretar za legalizaciju.

„Beograd se nije opredelio da u ime građana prikuplja potrebnu dokumentaciju, jer je to u glavnom gradu gotovo nemoguće. Ali, građani više ne moraju da dostavljaju list nepokretnosti iz katastra pošto mi to radimo po službenoj dužnosti, jer imamo uvid u bazu podataka Republičkog geodetskog zavoda. Za delove grada gde je još na snazi zemljišna knjiga, vlasnici bespravnih objekata sami moraju da pribavljaju vlasnički list“, objašnjava on.

Kako kaže Vučić, daleko veći broj predmeta bi bio rešen da su uz zahteve za legalizaciju podneta i sva neophodna dokumenta. Tako sada većina vlasnika bespravnih objekata prikuplja potrebne papire.

Paraćin je jedan od gradova koji je iskoristio zakonsku mogućnost da u ime građana prikuplja dokumentaciju. Svim vlasnicima bespravnih zdanja poslato je obaveštenje i upitnik da li su zainteresovani da sklope ugovor sa gradom.

„Od ukupno 7.000 zahteva za legalizaciju prošle godine je rešeno 193, a samo u poslednja tri meseca ove godine čak 151 zahtev, dok se kraju privodi još 475 predmeta“, ističe Saša Paunović, gradonačelnik Paraćina.

„Prošle nedelje dobili smo odgovore od 168 vlasnika da žele da grad u njihovo ime prikuplja dokumentaciju. Potpisan je 21 ugovor, a kada ih bude 100 idemo na javnu nabavku za izbor projektanta i geodetske organizacije. Tako će se za svakih 100 ugovora raspisivati javna nabavka“, dodaje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: