Gas (ne) treba da poskupi?

Stručna javnost slaže se sa generalnim direktorom Srbijagasa Dušanom Bajatovićem da gas treba da poskupi, ali pretstavnici potrošača kažu da je gas već skup.

Izvor: B92

Petak, 15.07.2011.

12:31

Default images

Generalni direktor Srbijagasa je faktički samo ponovio ono što je već tražio u aprilu kada je najavio zahtev za poskupljenje gasa u iznosu od 15 odsto za domaćinstva i 20 odsto za privredu.

Pored niske maloprodajne cene gasa koja ne omogućava poslovanje Bajatović kao opravdanje inicijative za poskupljenje plavog energenta navodi i činjenicu da je kompanija prezadužena odnosno da zbir dugoročnih kredita sa novom pozajmicom iznosi 430 miliona evra dok potrošači toj kompaniji duguju oko 700 miliona evra.

On je poručio da je prošlo vreme jeftinih energenata ilustrujući to podatkom da je 2000. godine gas koštao 80 dolara za 1.000 kubnih metara dok se očekuje da ove godine dostigne cenu od 500 dolara za 1.000 kubnih metara. Vojislav Vuletić, generalni sekretar Udruženja za gas Srbije, kaže da ima razumevanje za Bajatovićev zahtev.

"Dugovanja privrede i građana prema Srbijagasu su velika. Maloprodajna cena nije tržišna i nije u skladu sa nabavnom cenom plavog energenta. Zbog svega toga Srbijagas mora da se zadužuje", kaže Vuletić.

Vuletić smatra da bi gas trebalo da poskupi, a da li će do toga doći i koliko bi to poskupljenje iznosilo isključivo zavisi od odluke Vlade Srbije.

"Mislim da gas neće poskupeti za oko 20 odsto kako se priča jer bi to ipak bilo previše. Vlada će sasvim sigurno pokušati da balansira između potrebe da se Srbijagasu kroz cenu tog energenta obezbedi potrebna sredstva za poslovanje i platežnih mogućnosti potrošača. Povoljna varijanta poskupljenja gasa na leto je u tome što ga u to vreme potrošači ne koriste tako da bi efekte poskupljenja osetili tek na jesen", ističe Vuletić.

Sa druge strane, Goran Papović, predsednik Udruženja za zaštitu potrošača Vojvodine, izričito se protivi poskupljenju plavog energenta.

"Pre nego što se postavi pitanje povećanja cene prirodnog gasa za potrošače direktor Bajatović treba javnosti da objasni zašto je Srbijagas jedina gasna kompanija u Evropi koja posluje sa gubicima. Takođe, postavlja se pitanje zbog čega su potrošači dužni da plaćaju to što je Srbijagas postao vlasnik nekoliko srpskih firmi gubitaša. Isto tako, umesto toga što se gas u Srbiju uvozi uz posredništvo Jugorosgasa trebalo bi dozvoliti slobodan uvoz tog energenta jer bi to dovelo do nižih nabavnih cena. Dakle, prvo treba rešiti probleme koje sam nabrojao, pa se tek ona može postaviti pitanja da li gas treba da poskupi ili ne", zaključuje naš sagovornik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: