Cenu gasa određivaće Agencija

Cene struje i gasa u Srbiji od 1. januara 2013. godine određivaće Agencija za energetiku (AERS).

Izvor: B92

Petak, 15.07.2011.

10:35

Default images

To je određeno Predlogom novog zakona o energetici koji je usvojila Vlada Srbije.

Kako je rečeno u Ministarstvu infrastrukture i energetike Srbije, najvažnija novina u tom predlogu zakona je liberalizacija svih segmenata energetskog tržišta Srbije.

"Sve grane srpske energetike su novim zakonom otvorene za slobodno ulaganje i za otvorenu tržišnu utakmicu po pravilima nadležnog regulatora odnosno Agencije za energetiku", kazali su u Ministartvu. U Ministarstvu su naglasili i da će novi zakon o energetici bolje urediti tržište gasa kroz uvođenje jasnih pravila igre za sve učesnike i povećanje sigurnosti snabdevanja u slučaju poremećaja na tržištu.

"Nova gasna skladišta će otvoriti i mogućnosti za trgovinu gasom pa je i ta oblast dodatno uređena", ističe se i dodaje da najvažniju novinu koju zakon donosi oko trgovine gasom predstavlja pravo pristupa treće strane, što je jedna od obaveza evropskog energetskog zakonodavstva koja još nije zaživela ni u svim članicama EU.

"Našli smo prihvatljiv model da zadovoljimo evropske partnere ali i da u isto vreme ne odustanemo od naših nacionalnih interesa i transevropskih projekata koji su planirani da se realizuju kada je u pitanju snabdevanje tim energentom", istakli su u Ministarstvu.

Tržište nafte i naftnih derivata, ističe se, dodatno će biti uređeno kroz uvođenje obaveznih i operativnih rezervi nafte i naftnih derivata, uređenje transporta nafte i bolji kvalitet i kontrolu kvaliteta goriva u Srbiji.

Predviđeno je i da investitori u obnovljive izvora energije imaju mogućnost da dobiju privremeni status povlašćenog proizvođača struje u trajanju od tri plus jedne godine, kazali su u Ministarstvu i dodali da se to odnosi na investitore u energiju vetra.

Tim zakonom, dodali su u Ministarstvu, biće ojačana uloga i značaj Agencije za energetiku, povećana sigurnosti isporuke energije i energenata u Srbiji i podstaknut razvoj energetskog tržišta kroz povećanje konkurentnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: