Banke sve više nude RSD kredite

Banke u Srbiji počele su da nude više dinarskih kredita sa manjim kamatnim stopama kako bi umanjili uticaj mera NBS na broj uzetih kredita.

Izvor: B92

Petak, 15.07.2011.

09:20

Default images

Naime primene mera Narodne banke Srbije o povećanju učešća na kredite građanima u evrima, znatno su smanjile broj zahteva za kreditima.

Rajfajzen banka je, kako tvrde u toj banci, već neko vreme naglasak stavila na dinarske gotovinske i potrošačke kredite građanima, raznovrsne po ponudu i povoljnosti korišćenja.

"To znači da u ukupnom volumenu i broju kredita nismo značajnije osetili efekte mera NBS u nekom negativnom smislu", izjavio je član Izvršnog odbora "Rajfajzen banke" nadležan za poslove sa stanovništvom Petar Jovanović. NBS je ranije objasnila da je set mera o povećanju učešća, čija primena je počela 30. juna, donela pre svega da bi efikasnije kontrolisala i smanjila rizike u finansijskom sistemu Srbije i tako uticala na postepeno preusmeravanje kreditiranja građana ka domaćoj valuti bez valutne klauzule.

Centralna banka je preporučila bankama da razvijaju nove vrste kredita namenjenih građanima i privredi u dinarima pri čemu bi se umesto indeksacije za devizni kurs primenjivala indeksacija za referentnu kamatnu stopu NBS ili stopu rasta indeksa potrošačkih cena jer bi takvi krediti „nosili znatno manji rizik za finansijsku stabilnost zemlje".

"Imajući u vidu da su prošle tek dve nedelje od stupanja na snagu nove mere NBS, moramo priznati da je još rano za prave analize njenog uticaja na tražnju za kreditima. Međutim, već na osnovu prvih rezultata možemo da kažemo da je smanjenje tražnje izvesno", izjavio je direktor sektora prodaje i marketinga kredita stanovništvu u Findomestik banci Nikola Mihailović.

On je istakao da je Findomestik banka, da bi izašla u susret svojim korisnicima i u promenjenim okolnostima, paralelno sa stupanjem na snagu novih mera, izašla na tržište sa novom ponudom dinarskih gotovinskih kredita koja podrazumeva veoma povoljne fiksne kamatne stope sa rokom otplate do 60 meseci.

"Jedan od osnovnih principa poslovanja 'Findomestic banke podrazumeva da će zaposleni uvek pokušati da pronađu najbolji način da pomognu građanima da ostvare svoje planove i želje, tako što će istovremeno voditi računa da se ne prezaduže, odnosno da ne uzmu više novca nego što će biti u mogućnosti da vrate", rekao je Mihajlović.

Kako je rečeno u Komercijalnoj banci, imajući u vidu da tražnja za kreditima za stanovanje nije mnogo elastična, kao i da ima sezonski karakter, odnosno da leto nije vreme kad se najviše kupuje, tek na jesen će moći da iznesu egzaktne podatke i eventualni uticaj mera NBS na tražnju za tim kreditima.

"Mi smo već preduzeli osnovno - snizili smo kamate, a istovremeno proširili asortiman i mogućnost izbora najpovoljnije opcije za korisnike kredita", rečeno je u toj banci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: