Tadić: Odrediti pravu cenu hleba

Predsednik Srbije Boris Tadić kaže da nakon žetve treba sagledati kvalitet pšenice, ali i kolika treba da bude realna i održiva cena hleba na duži rok.

Izvor: Beta

Petak, 15.07.2011.

04:02

Default images

"To je ključno zbog standarda građana", rekao je Tadić.

Predsednik Srbije Boris Tadić prisustvovao je žetvi pšenice na njivi Radoslava Milovanovića iz sela Vučić kod Rače i poručio da Srbija u budućnosti mora da vezuje svoj razvoj za ulaganje u poljoprivredu.
Trinaestočlana porodica Milovanović živi samo od poljoprivrede i obradjuju najviše zemlje u svojoj opštini. Obradjuje 200 hektara zemlje, što svoje, što zakupljene i uglavnom gaji pšenicu, suncokret i detelinu. Bave se i voćarstvom, imaju 5.000 stabala jabuke.

Kažu da od poljoprivrede može da se živi ali uz veliki rad, odricanje, veliko ulaganje uz neizvesnost da li će uloženo da se vrati.

"Potrebna nam je veća pomoć države, subvencije i povoljniji poljoprivredni krediti. Otkupna cena od 20 dinara za pšenicu je bolja nego prošle godine, ali mogla bi da bude i veća da bi nam se proizvodnja isplatila", rekao je Radoslav Milovanović.

Petrović: Imaćemo dovoljno pšenice

Ova godina je jedna od najboljih u protekloj deceniji kada je reč o pšenici a očekuje se da će ukupan rod hlebnog žita biti izmedju 1,8 i 1,9 miliona tona, izjavio je Ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović. "Imaćemo sasvim dovoljno pšenice", naglasio je Petrović dodajući da možemo da iskažemo "ozbiljno zadovoljstvo sa onim što se ove godine dešavalo sa pšenicom".
"Prema preliminarnim podacima, prosečan prinos pšenice po hektaru ove godine iznosi između 3,8 i 3,9 tona", kazao je Petrović novinarima u selu Kušiljevo gde je zajedno sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem posetio domaćinstvo porodice Milana Milovanovića.

Ministar je podsetio da je pšenica zasejana prošle jeseni na 491.000 hektara.

Petrović je istakao da se ove godine beleži i povećanje hektarskog prinosa koji je lane prosečno iznosio 3,5 tona, dodajući da ove godine može da se desi da prinos bude veći i od 3,9 tona po hektaru.

Ministar je istakao i da je Srbija zemlja koja mora da ima prinos pšenice od pet tona po hektaru, napominjući da to ne može da se desi preko noći, ali da je siguran da ćemo korak po korak doći do toga.

Komentarišući odluku države da za potrebe Robnih rezervi otkupio 100.000 tona pšenice ovogodišnjeg roda, po ceni od 20 dinara za kilogram, Petrović je istakao da je reč o "dobro odmerenoj ponudi ali da ćemo videti kako će tržište da radi, jer nije samo Srbija mesto gde se određuje cena pšenice već je to berzanska roba".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

20 h

Podeli: