U državnu službu samo "preko veze"

Više od polovine ispitanika u istraživanju internet stranice Infostud, reklo je da su do posla u državnoj firmi došli preko veze, odnosno pomoći prijatelja.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 14.07.2011.

13:09

Default images

Cilj istraživanja je bio da otkrije razlike između rada u privatnom i državnom sektoru, navedeno je u saopštenju Infostud.

Drugi najčešći način dolaska do posla u državnoj instituciji jeste da poslodavac sam pronađe i kontaktira odgovarajućeg kandidata, što je bio slučaj za svakog petog anketiranog. Rezultati pokazuju da 15 odsto ispitanih zaposlilo preko oglasa za posao objavljenog na sajtu, a svaki deseti anketirani zaposlio se preko Nacionalne službe za zapošljavanje.

Prema Infostudu, za razliku od državnih, u privatnim kompanijama nove zaposlene uglavnom pronalaze preko internet stranica za zapošljavanja, a manje preko veze, u čemu pogotovo prednjače strane firme.

Do posla u domaćim privatnim firmama podjednako je moguće doći i preko oglasa na sajtu za zapošljavanje i preko veze, odnosno prijatelja.

Podaci govore da je 35 odsto ispitanih posao pronašlo preko oglasa, a malo više njih, oko 40 odsto preko veze.

Od 1.530 učesnika u istraživanju, 49 odsto je zaposleno u privatnom domaćem preduzeću, u državnom preduzeću 27 odsto, a u privatnom stranom preduzeću 24 odsto, navedeno je u istraživanju koje je objavio Infostud.

Infostud se predstavlja kao vodeća Internet kompanija u Srbiji, vodi i razvija korisne sajtove koji su lideri u svojim oblastima, njegova mreža sajtova je najveća i jedna od pet najposecenijih domaćih Internet mreža.

Infostud je deo DMGT grupacije iz Velike Britanije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: