Lakši rad ili kazna od milion RSD

Poslodavci su, prema zakonu, dužni da zaposlenima olakšaju rad kada su temperature ekstremno visoke, kao što je to ovih dana.

Izvor: 24sata

Četvrtak, 14.07.2011.

09:32

Default images

To podrazumeva da obezbede češće pauze svojim radnicima, kao i veliku količinu vode.

Asfaltna baza koju ovih dana na kolovoz postavljaju radnici na mostu Gazela temperature je 237 stepeni. Kada se na ovu tempreturu doda i temperatura vazduha od oko 40 stepeni, stiče se utisak da uslovi za rad ne postoje.

Nemaju samo radnici na Gazeli ovaj problem. U teškom položaju su svi građevinari, poljoprivrednici, saobraćajci, radnici parking servisa...

„Prema Zakonu o bezbednosti i zdravlju na radu, poslodavac je dužan da obezbedi sve mere kako bi radnici bili zaštićeni u ekstremnim uslovima, što ove temperature jesu, kaže Vera Božić Trefalt, direktorka Uprave za bezbednost i zdravlje na radu.

„U ovakvoj situaciji mogu da preduzmu niz mera - da obezbede češće pauze, da, na primer, jedna grupa radi sat vremena pa da se odmara 15 minuta ili da radi dva sata, pa nakon toga da se odmara pola sata. Ili, ako ne može da se prekida proces rada, radnici mogu da se prebace na druge poslove koji nisu izloženi suncu“, navodi ona

Božić-Trefalt ističe i da je poslodavac dužan da obezbedi veliku količinu vode, kao i prostoriju gde radnici mogu da se sklone i rashlade.

Ukoliko ne sprovode te mere, kako dodaje, mogu biti kažnjeni novčano od 800.000 do milion dinara.
Poslodavcima čiji radnici rade na otvorenom, a reč je pre svega o građevini, poljoprivredi i kopovima, inspektori rada prilikom inspekcijskih nadzora u letnjem periodu preporučuju da primene preventivne mere za bezbedan i zdrav rad.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: