Sitigrupa "ušla" u NIS i Aerodrom

Američka Sitigrupa šesti je najveći akcionar NIS-a i sedmi Aerodroma Nikola Tesla, preduzeća čije akcije ima oko pet miliona građana Srbije.

Izvor: B92

Četvrtak, 14.07.2011.

00:04

Default images

Sitigrupa je kupila 54.000 akcija Aerodroma koje su juče vredele više od 30 miliona dinara i 152.000 deonica NIS-a vrednih 111 miliona.

Deonice u NIS-u imaju i Zagrebačka banka i škotska Rojal banka, a među deset najvećih suvlasnika su i švedski investicioni fond Ist kapital i strani kastodi računi iza kojih stoje kompanije, penzioni i investicioni fondovi.

Akcije Aerodroma su kupovali i danski investicioni fond „Trans balkan” i Splitska banka.

Brokeri tvrde da ove deonice imaju perspektivu jer obe kompanije beleže uzlazni trend poslovanja. NIS je od firme sa rekordnim gubitkom došla do najuspešnije kompanije u Srbiji. Dobit u 2010. je iznosila 15,5 milijardi dinara, naspram gubitka od četiri milijarde u 2009.

I Aerodrom je prošle godine ostvario rekordni profit od 2,2 milijarde dinara. Akcije NIS-a su od početka trgovanja na Beogradskoj berzi iz avgusta 2010. skočile za oko 40 odsto na 733 dinara. Deonica Aerodroma juče je vredela 559 dinara, a na prvom trgovanju 632.

"Ulazak investitora poput Sitigrupe najviše govori o kompanijama čije su akcije kupili. Ovakvi ulagači imaju ozbiljne analitičare koji procenjuju potencijal deonice i verovatno su im NIS i Aerodrom ispunili kriterijume", kaže direktorka Beogradske berze Gordana Dostanić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: