Obnovljena HE Đerdap, snažnija 10 %

U hidroelektrani "Djerdap1" je pušten u rad revitalizovani šesti agregat, čija je snaga povećana za 10 odsto, a istovremeno je početa obnova četvrtog agregata.

Izvor: B92

Petak, 01.07.2011.

15:38

Default images

Predviđeno je da svake godine bude revitalizovan po jedan agregat HE "Djerdap1", čime će radni vek hidroelektrane, koja radi već 37 godina, biti produžen za još tri decenije dok će snaga postrojenja biti povećana za 162 megavata (MW), što je ravno jednoj novoj hidrocentrali.

"Kada bi danas pravili Đerdap, koštao bi verovatno oko tri milijarde evra, a sa manje od 10 odsto od te sume, dobićemo potpuno obnovljeno postrojenje, za još jedan radni ciklus i to sa povećanjem nominalne snage i proizvodnje za možda i celih 10 procenata", rekao je direktor Elektroprivrede Srbije (EPS) Dragomir Marković.
Prema direktoru Markoviću, u vremenu čistih tehnologija i energije HE "Đerdap1" je najdragoceniji objekat u Srbiji zbog čega je značaj revitalizacija još veći.

Marković je čestitao radnicima "Đerdapa", stranim i domacim partnerima koji su angažovani na projektu revitalizacije, kao i svima koji su doprineli da se realizuje.

Savetnik srpskog premijera za energetiku Petar Škundrić čestitao je u ime Vlade Srbije "na izvanrednom uspehu, koji je postignut u procesu revitalizacije najvećeg hidroenergetskog i opšte energetskog kapaciteta, ne samo u našoj zemlji već u jugoistočnoj Evropi".

"Meni je posebno drago, što možemo na najbolji način da počnemo obeležavanje 155 godina, od Teslinog rođenja, da nije bilo Tesle i Teslinog dela, ne bi mi imali tu priliku da koristimo ove blagodeti energetije i hidropotencijala i naše reke Dunav", istakao je Škundrić.

Radove na Đerdapu izvodi ruska kompanija "Silovije mašini".

Ukupna vrednost revitalizacije svih šest agregata procenjena je na 168 miliona dolara, od kojih će 105,5 miliona dolara biti obezbeđeno na osnovu klirinškog duga bivšeg ŠSR prema nekadašnjoj SFRJ.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: