Moguć, ali preskup minus bez limita

Banke od danas građanima mogu da povećaju minus po tekućem računu onoliko koliko one procene da rentabilno za klijenta i banku.

Izvor: Novosti

Petak, 01.07.2011.

10:55

Default images

Neke, poput Komercijalne banke, su to već i učinile i svojim klijentima uvećale pozajmicu za 50 odsto. Da li će ovaj limit biti još veći, još se ne zna, jer se bankari preračunavaju.

To što je limit za zaduživanje značajno povećan ne znači da će banke svima dozvoliti da se maksimalno i zaduže.

"Građani će moći da koriste i veći dozvoljeni minus od 1.jula, ali je naš savet da se odluče za neku drugu uslugu, odnosno gotovinski kredit, jer je to jeftinije", kažu bankari.

Ima banaka koje sa povećanjem ili smanjenjem plate koriguju i pozajmicu, ali i onih koje potpisuju ugovore od jedne do tri godine na određeni iznos. Korišćenje dozvoljenog minusa po tekućem računu i dalje je veoma skupo. Kamatne stope na pozajmicu po tekućem računu u prvom tromesečju kretale su se u rasponu od 19,73 odsto, pa čak do 38,42 odsto.

Ulazak u „crveno“, odnosno u nedozvoljeni minus može da košta i do 78 odsto godišnje!

Građani se, upravo zbog ovako visokih kamata, sve ređe odlučuju da koriste dozvoljeni minus.

Tako, prema podacima Kreditnog biroa, odobrena pozajmica za 4,3 miliona korisnika tekućih računa iznosi oko 37 milijardi dinara, ali se znatno manje od tog iznosa i koristi. Zabrinjava, međutim, što raste kašnjenje u otplati obaveza po tekućem računu.

"Građani kasne sa otplatom obaveza po tekućem računu pre svega zbog neredovnih i smanjenih zarada, kao i zbog gubitka zaposlenja.Ukoliko u „crvenom“ ostanu dva meseca, beleži ih Kreditni biro, a onda godinu dana ne mogu da koriste ovu vrstu pozajmice", kaže Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: