Kazniti preduzeća kad ne daju platu

Sindikati u Srbiji i ministar rada i ministar Rasim Ljajić poručuju da bi i kod nas trebalo ozbiljno razmisliti o proglašenju neplaćanja radnika krivičnim delom

Izvor: Press

Petak, 01.07.2011.

01:14

Default images

Naime, u Hrvatskoj će Sabor uskoro glasati o izmenama Zakona o radu po kojima bi neisplaćivanje zarada zaposlenima bilo tretirano kao krivično delo.

Oko 630.000 zaposlenih u Srbiji ne prima redovno platu iako prema srpskom Zakonu o radu, svaki poslodavac mora da dostavi obračun zarade radniku čak i kada je ne isplati i da mu obrazloži zbog čega to nije učinio. U praksi, međutim, gotovo niko to ne čini.

Zato većina radnika mora da pokuša da se izbori za svoje plate sudskim putem, ali treba imati u vidu da te tužbe posle tri godine zastarevaju.

"I sada su poslodavci obavezni da isplaćuju redovno zarade, međutim to se u praksi ne dešava. Mislim da ima osnova razmišljati o uvođenju takvog zakona i u Srbiji, ističe ministar Ljajić. Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) Ranka Savić podseća da su oni upravo iz ovih razloga pre godinu i po predložili Vladi sličan zakon.

"Smatramo da bi, za početak, neuplaćivanje doprinosa radnicima konačno trebalo da počne da povlači krivičnu odgovornost poslodavca. Predložili smo Vladi i da poslodavac za ono što ne isplati radnicima odgovara i ličnom imovinom, a ne samo imovinom preduzeća", ističe Savićeva.

Ona navodi i da se najviše problema stvorilo prilikom privatizacija preduzeća.

"Prema našim podacima, oko 630.000 radnika neredovno prima plate, što znači da isplate njihovih zarada kasne više meseci", navodi Savićeva.

Predsednik Sindikata „Nezavisnost" Branislav Čanak ističe da se taj sindikat već godinama zalaže za takav zakon kod nas.

"U belgijskom zakonu iz 1926. godine stoji da ako poslodavac ne isplati prvo plate radnicima, a tek onda sve ostale obaveze, može da dobije do dve godine zatvora. Gotovo sto godina to važi u Belgiji, a kod nas radnici mogu samo godinama da se vuku po sudovima i plaćaju takse tražeći novac koji su zaradili. Veliki broj radnika se čak i plaši da sindikatu prijavi poslodavca", kaže Čanak.

Direktor Unije poslodavaca Srbije Dragan Marjanović slaže se da su loše privatizacije glavni problem.

"Mnogo radnika ne prima plate, neki nažalost i po dve godine, a sve zbog loših privatizacija. To je nešto sa čim bi država morala da se uhvati u koštac, ističe Marjanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: