Zdravstvo najkorumpiranije u Srbiji

Sektor zdravstva je najkorumpiraniji sektor u Srbiji, zvanični je odgovor Vlade Srbije na upitnik Evropske unije.

Izvor: Beta

Petak, 01.07.2011.

00:05

Default images

Epicentar korupcije je, kako kaže dr Draško Karađinović, koordinator NGO "Doktori protiv korupcije", u samom Ministarstvu zdravlja.

Kako je naveo, zakonski je legalizovana korupcija u Srbiji "lažnim" vanstandardnim uslugama i listama čekanja, pa, dodao je on, građani plaćaju usluge koje su već plaćene zdravstvenim osiguranjem.

"Novina je simulacija borbe protiv korupcije u zdravstvu jer se u javnosti sve češće organizuju okrugli stolovi na tu temu, a sve je pokušaj obmanjivanja EU", rekao je Karađinović na današnjoj konferenciji pod nazivom “Korupcija u zdravstvu i proces evrointegracije Srbije.

Karađinović je naveo je kao ključni razlog korupcije u zdravstvu to što je Republički zavod za zdravstveno osiguranje potpuno isključio privatni sektor iz finansiranja.

Prema istraživanju Svetske zdravstvene organizacije Srbija je po korumpiranosti četvrta u svetu i iza je Tadžikistana, Moldavije i Maroka.
Pol Vinke, predsednik "Evropske mreže za borbu protiv prevare i korupcije u zdravstvu", ukazao je na situaciju u Srbiji u kojoj mnogo pacijenata umire jer ne dobija potrebnu pomoć. Tome doprinosi nedostatak transparentnosti i moćni lobiji.

"Teško je detektovati gde novac ide i ko finansira sistem. Katastrofalan problem u Srbiji ali i u drugim zemljama predstavljaju neformalna plaćanja lekarima. Specifično za Srbiju je to što je deo tih neformalnih plaćanja postao formalizovan", rekao je Vinke.

On je dodao da zbog takvih plaćanja u Srbiji “pati” oko 2,5 miliona ljudi.

"EU neće dozvoliti zemljama kandidatima da postanu članice bez da 'počiste za sobom'", rekao je Vinke na okruglom stolu Udruženja "Doktori protiv korupcije" u Beogradu i pozvao Vladu Srbije da učini sve što može da iskoreni korupciju u sistemu zdravstva.

Kako je naveo, opšta priroda prevare i korupcije u zdravstvu je veoma slična svuda u Evropi ali je specifičnost Srbije da je korupcija u nekim segmentima institucionalizovana što, kako je ocenio, stvara teškoće za efikasnu borbu protiv te pojave.

Javne nabavke - žarište korupcije na lokalu

Veliki problem Srbije je postojanje korupcije na lokalnim nivoima vlasti a njeno žarište su javne nabavke, rečeno je na okruglom stolu o borbi protiv korupcije.
Učesnici okruglog stola "Antikorupcijski mehanizmi u lokalnim samoupravama" su ukazali da nedostatak resursa često predstavlja "poziv na korupciju", te da nedostatak novca, zaposlenih, prostorija...otvara mogućnost za davanje mita kako bi neki posao bio što pre završen.

Državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu Sanja Čeković ukazala je da se nivo korupcije na lokalnom nivou mora svesti na nulu, a da trenutno jedan od problema i mogućih uzroka korupcije predstavja nedovoljna tehnička opremljenost opština.

"Poslednja istraživanja govore da je, ipak, na lokanom nivou, u opštinama i gradovima, najmanja korupcija u odnosu na druge oblasti, segmente i ustanove", rekla je Čeković dodajući da je neophodno da se ona sa tri odsto, koliko govore sadašnja istraživanja, svede na nulu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: