Dramatične neravnomernosti u Srbiji

Srbija ima ogromne regionalne razlike i pripada grupi zemalja u kojoj su one najveće, upozorila je potpredsednica Vlade Srbije Verica Kalanović.

Izvor: FoNet

Utorak, 21.06.2011.

17:34

Default images

Ona kaže da je "mnogo vremena potrošeno, mnoge šanse propuštene, i zato danas imamo neravnomernosti koje se ogledaju u dramatičnim razlikama u brojevima".

Donošenje Nacionalnog plana regionalnog razvoja nije jedan od prioriteta samo ove Vlade i ove Skupštine već, kako je rekla, čitave zemlje.

Prema njenim rečima, nije samo "politička volja ili nevolja" dovela do velikih razlika u regionalnom razvoju u Srbiji. "Politika ima uticaj, ali za razlike postoje i demografski, kulturološki, privredni i istorijski razlozi. Regionalne razlike u Srbiji imaju duboke korene i zato hitno treba da krenemo u njihovo rešavanje", naglasila je Kalanović. Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Srbije Nebojša Ćirić je naveo primer razlike između narazvijenijeg dela Srbije, Beograda, i Merošine na jugu Srbije, koji se kreće u rasponu od jedan prema deset.

"Istovremeno, prema standardima Evropske unije (EU), Beograd je razvijen 66 odsto, što govori o tome koliki je put pred nama", rekao je Ćirić.

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić kaže da je "neravnomeran regionalni razvoj deo duže srpske tradicije, ali neodrživo je za zemlju da ima ovolike razlike".

Ne postoji evropski model regionalnog razvoja i zato ne treba misliti da ima modela koji može da se "kalemi". Treba smisliti model regionalne politike koja će smanjiti razlike, rekao je potpredsednik Vlade za evropske integracije Božidar Đelić.

"Približavanjem Srbije EU smanjiće se regionalne razlike, jer je 40 odsto budžeta EU predviđeno za smanjenje razlika unutar EU", objasnio je Đelić.

"Dobijanjem statusa kandidata", dodao je on, "za oko 30 odsto povećaće se sredstva za našu zemlju i otvoriti taj deo evropskog budžeta koji nam je sada zatvoren. To je oko 70 miliona evra koje bi Srbija mogla da posveti smanjenju razlika".

Zamenik šefa delegacije EU u Srbiji Adriano Martins poručio je da je EU "srećna" što je Vlada Srbije preduzela konkretne korake da bi definisala politiku koja bi dovela do balansiranog regionalnog razvoja. On je podsetio da je od 2000. godine do danas EU, kroz direktne investicije, u programe lokalnih samouprava uložila 325 miliona evra, dok je oko dve milijarde evra uloženo putem donacija.

Predstavljanju Nacionalnog plana regionalnog razvoja prisustvovali su i predstavnici lokalnih samouprava, članovi radne grupe za izradu plana i predstavnici nevladinih sektora. Dokument bi, kako je rečeno, trebalo da bude završen do 31. marta 2012. godine i u njemu će precizno biti sadržan desetogodišnji plan regionalnog razvoja u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: