Korupcija dominira javnim nabavkama

Korupcija podriva ceo sistem javnih nabavki u Srbiji i zato strategija razvoja te oblasti mora ozbiljno da pristupi rešavanju tog pitanja, kaže Marijan Lemke.

Izvor: B92

Utorak, 21.06.2011.

09:19

Default images

Lemke, viši savetnik zajedničke inicijative SIGMA Evropske unije i Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), navodi da "nema preciznih podataka, ali opšta procena preduzeća, nevladinog sektora i vladinih tela uključenih u javne nabavke je da je korupcija prisutna na svim nivoima".

On je kazao da je u Srbiji potrebna i veća profesionalizacija sistema javnih nabavki. SIGMA se bavi unapređenjem institucionalnog sistema u zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima, kao i drugim zemljama koje imaju neke oblike partnerstva sa EU. Deo aktivnosti je i pisanje izveštaja za Evropsku komisiju.

Lemke je naveo da je potrebno doneti zakone o koncesijama i privatno javnim partnerstvima, koji bi bili usklađeni i sa standardima EU, ali i sa postojećim Zakonom o javnim nabavkama.

Direktorka Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije Milica Delević kazala je da je Nacionalnim programom za integraciju u EU predviđeno da se strategija o jačanju javnih nabavki usvoji u trećem kvartalu 2011, a značaj donošenja tog teksta naznačen je i u Akcionom planu za sticanje statusa kandidata.

Delević je istakla da je unapređenje sistema javnih nabavki značajno za pristupanje EU, na šta se ukazuje i u izveštajima o napretku, ali da je još značajnije sa stanovišta društva u Srbiji, budući da omogućava uštede.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: