Cvetković: Kriza ostavila malo rana

Premijer Srbije Mirko Cvetković zadovoljan je radom svoje vlade u prvih 100 dana nakon rekonstrukcije, a kao najveći uspeh ističe zaustavljanje nezaposlenosti.

Izvor: Press

Utorak, 21.06.2011.

00:01

Default images

''U poslednja dva meseca, zaustavljen je pad broja nezaposlenih i prvi put od početka svetske krize zabeležen rast zaposlenih'', kaže premijer Srbije.

Cvetković kaže da su učinjeni značajni pomaci u svim oblastima, ali da ima još dosta da se uradi.

Prema njegovim rečima Cvetkovića, ekonomska kriza kod nas je ostavila znatno manje posledice nego u zemljama koje su neuporedivo bogatije od Srbije i to je, ističe Cvetković, bio glavni zadatak ove Vlade da prođemo sa što manje ožiljaka, što smatra uspehom.

Na ekonomskom planu, podsetio je Cvetković, Vlada je u skladu sa ranijim antikriznim merama, donela paket postkriznih mera koje su ekonomskog i socijalnog karaktera, prvenstveno usmerene na podizanje životnog standarda i povećanje zaposlenosti.

Građanima je omogućeno odloženo plaćanje kredita, a u dogovoru sa bankama ta mogućnost je pružena i preduzećima. Poslodavcima su omogućene mere za podsticaj zapošljavanja kroz značajno smanjenje poreza i doprinosa za novozaposlene, rekao je Cvetković i podsetio da je u toku postupak povezivanja radnog staža za pedeset hiljada radnika.

Prema rečima premijera, Vlada je predupredila nestašice i obezbedila prihvatljive cene osnovnih životnih namirnica, donet je novi program subvencionisanja kamata za poljoprivredne proizvođače koji je usmeren na razvoj stočarstva. Istovremeno, zadržan je isti nivo podrške proizvodnji ratarskih kultura.

''Javna potrošnja, nivo deficita i nivo zaduženja u skladu su sa zacrtanim fiskalnim pravilima'', rekao je premijer i naglasio da je u prvom kvartalu ostvaren rast privredne aktivnosti od tri odsto, rast industrijske proizvodnje u prva četiri meseca bio je 4,5 odsto, dok je rast izvoza veći za 31 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: