Barać: Nema ko da proveri muljanje

Predsednica Saveta Vlade Srbije za borbu protiv korupcije Verica Barać ne očekuje da će biti istražene privatizacije preduzeća u Srbiji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.06.2011.

18:27

Default images

"Savet odavno ukazuje na brojne sporne privatizacije i o tome je tužilaštvu dostavljalo dokumentaciju, ali do sada nije spovodena nijedna istraga", rekla je Barać.

Barać je istakla da je Savet dostavio izveštaje o nezakonitim privatizacijima predstavnicima Evropske unije koji su proveravali rad nezavisnih institucija u Srbiji.

"Provera spornih privatizacija u Srbiji na zahtev Evropske unije pokazaće da institucije koje su nadležne da sprovode istragu niti su nezavisne niti za to imaju mogućnosti i kapacitete", rekla je Barać.

Državne institucije su, kako je dodala, učestvovale u većini privatizacija gde je bilo nezakonitosti.

Srbija ima "mnogo već probleme nego što su afere"

Srpski privrednici kažu da će zahtev Evropske unije (EU) o preispitivanju dvadesetak velikih privatizacija smanjiti priliv investicija u Srbiju. Vlasnik ITM grupe Toplica Spasojević smatra da će to preispitivanje imati negativan uticaj na privlačenje novih investitora, jer ima odredišta koji su sigurnija za ulaganje od Srbije.
To preispitivanje privatizacija, kako je ocenio, neće međutim sprečiti one firme koje su već prisutne u Srbiji i domaće privrednike da nastave ulaganja. "Uveren sam da će investicije da se nastave", kazao je Spasojević. Vlasnik MK grupe Miodrag Kostić ocenio je da će preispitivanje privatizacije imati loš uticaj na investicije u Srbiji. "Stalno preispitivanje privatizicije koje su završene nije dobro. Ako je bilo korupcije ili kriminala, normalno je da se ti slučajevi preispitaju, ali im ne treba pridavati toliki značaj u javnosti", kazao je on.

Kostić je ocenio da bi preispitivanje eventualnih zloupotreba u privatizacijama preduzeća trebalo da bude redovan, svakodnevni posao nadležnih. On je kazao da Srbija ima "mnogo već probleme nego što su afere", jer mora da podigne konkurentnost što je pre moguće, da poveća izvoz i spreči porast nezaposlenosti.

Prvi čovek MK grupe kaže i da se biznisom bavi od 1983. godine i da ne može da se seti da je bila i jedna godina da "nije bilo pokazivanja prstom u njegovom pravcu". On, povodom najčešćih kritika na njegov račun zbog kupovine šećerana za "tri evra", naglašava da te šećerane i danas rade i da su "apsolutni tržišni lideri".

Predsednik Srpskog poslovnog kluba Privrednik Branislav Grujić kazao je da je taj potez o prespitivanju privatizacija u Srbiji posledica brige EU za interese svojih firmi, koje su učestvovale u tim privatizacijama i koje su, po sopstvenom mišljenju, oštećene.

"Svaka ozbiljnija država, a ovde je u pitanju organizacija ozbiljnih država, brine se da njihovi privredni subjekti ne budu oštećeni i da imaju adekvatan tretman u zemljama u kojima mogu da imaju uticaj", kazao je on.

Grujić je ocenio da to neće imati uticaj na investicije u Srbiji i da je preispitivanje privatizacije "administartivni proces koji mora da se završi". Kako je ocenio predsednik kluba Privrednik, ne sme se dozvoliti da se cela Srbija pretvori u istraživački tim i da se svi opet bave prošlošću.

Prema njegovim rečima, trebalo bi sačekati rezultate istrage, koja će možda pokazati da se radi o slučaju "ko gubi, ima pravo da se ljuti", a možda se i ustanovi da je stvarno bilo određenih nepravilnosti.

EU nas pita kome smo prodali firme

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić potvrdio je prošle nedelje da je Evropska unija zatražila od srpskih vlasti da ispitaju privatizacije više od 20 preduzeća, kako bi se utvrdilo da li su one bile u skladu sa zakonom i evropskim kriterijumima. Na tom spisku su, prema pisanju medija, Sartid, Jugoremedija, Šinvoz, Srbolek, Zastava elektro, C market, Mobtel.

Iz Brisela je zahtevano i da se utvrdi da li su 2001. godine dozvole za izvoz šećera iz Srbije u zemlje Unije bile u skladu sa zakonom, kao i provera nekih postupaka izdavanja u zakup građevinskog zemljišta.

Republičko javno tužilaštvo je saopštilo da proverava sve sporne privatizacije u Srbiji, o čemu će javnost obavestiti kad provere budu završene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: