Država neće dati da Galenika stane

Ministar zdravlja Srbije Zoran Stanković kaže da će vlada eventualnu nestašicu lekova sprečiti uvozom i da građani ne treba da paniče i da stvaraju zalihe.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.06.2011.

16:18

Default images

Stanković je za B92 rekao i da će vlada na narednoj sednici razmatrati pomoć za državnu fabriku lekova Galenika, čiji je račun danima u blokadi.

"Obaveza države je da u ovom trenutku pomogne Galenici", rekao je Stanković i naveo da vlast planira da obezbedi kredit za Galeniku čiji bi garant bila država.

Stanković nije želeo da razgovara o tome ko je kriv za propadanje Galenike jer, kako je kazao, nije temeljno upućen u problem te kompanije, ističući da je na nadležnim organima da sprovedu istragu o uzrocima problema u poslovanju. "Neko je odgovoran za nedostatak para, a ko, o tome će policija, pravosuđe i tužilaštvo dati svoj sud", zaključio je Stanković. Ukoliko država ne pomogne Galenici, već za mesec dana može da dođe do prestanka proizvodnje lekova, upozorava rukovodstvo te farmaceutske kompanije. Račun Galenike je već danima blokiran, a policija proverava poslovanje rukovodstva.

Najveći srpski proizvođač lekova, upao je u najveće probleme. Zbog potraživanja poverilaca od 12 miliona evra, račun Galenike je blokiran, pa joj preti i prestanak proizvodnje zbog dugova prema dobavljačima.

“Ukoliko se nastavi stanje i blokada računa teško je organizovati proizvodnju jer imamo značajne obaveze prema dobavljačima. To može da ugrozi ali uz preduzimanje mera države ne bi trebalo da dođe do nestašice”, kaže generalni direktor Galenike Živomir Novaković.

Problem sa likvidnošću nastao je zbog kruga dugovanja koji je napravljen. Dok zdravstvene ustanove duguju dobavljačima, oni duguju proizvođačima, a fabrike snabdevačima. Tako se Galenika našla u situaciji da joj duguju 110 miliona evra, dok je ona dužna 90 miliona.

“Mi očekujemo pomoć države u delu da nam pomogne za naplatu potraživanja naših ali i garancija da rešimo naše kratkoročne obaveze i probleme sa bankama koje su prisutne već duže vreme”, kaže on.

Po dosadašnjoj praksi Galenika je svoje proizvode plasirala preko veledrogerija i to uglavnom preko dve najveće od kojih je 75 odsto potraživanjaVelefarmu, navodi Novaković. “Zašto to nije isplaćivano, to treba istražiti i izvršiti naplatu potraživanja”, kaže on.
U ovakvoj situaciji u Galeniku je ušla i policija koja proverava poslovanje rukovodstva na čijem je čelu Nenad Ognjanović koga je postavila Socijalistička partija Srbije.

“Kada se istraga bude završila sigurno da treba po zakonima ove zemlje dalje postupati. Može biti da će rezultati te istrage ići u prilog i politici Galenike a da se neke druge okolnosti biti fokusirane kao razlog za trenutni poslovni neuspeh”, smatra funkcionerka SPS-a Slavica Đukić-Dejanović.

Policija proverava da li je rukovodstvo sklapalo štetne ugovore sa posrednicima kojima je isplaćivana provizija i do 4,5 odsto i da li je to razlog velikih gubitaka fabrike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: