Dinkić: Fijat - srpski auto

Do decembra će biti izgrađene proizvodne hale četiri Fijatova dobavljača u industrijskoj zoni Grošnica u Kragujevcu, u kojima će biti zaposleno 1.000 radnika.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 20.06.2011.

13:03

Default images

Ministar ekonomije Srbije Nebojša Ćirić izjavio je prilikom obilaska početka radova na gradnji hala Fijatovih dobavljača na mestu bivše kasarne Grošanica kazao da je vrednost te investicije 100 miliona evra.

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije će sa lokalnom samoupravom do kraja godine ispuniti svoje obaveze i izgraditi lokalne saobraćajnice do fabrika i tri mosta. "Sve se odvija po planu, nema kašnjenja", kazao je on i dodao da će pored četiri fabrike delova u parku komponentaša Grošanica i tri pored fabrike Fijat automobili Srbija, koje su direktno vezane za Fijat, veći broj komapanija u Šapcu, Nišu i drugim gradovima biti angažovane kao podizvođači ili će praviti neke manje delove.

"To je dokaz da je autoindustrija i industrija autmobilskih delova u Srbiji živi drugu mladost", kazao je Ćirić i najavio početak pune serijske proizvodnje novih modela automobile u fabrici Fijat automobili Srbija u martu ili aprilu 2012. godine.

"Srbija će tada postati jedan od centara automobilske industije u Evropi", naglasio je Ćirić.

Odgovarajući na pitanje novinara koliko će ukupnjo biti zaposleno radnika u Fabrici automibila Srbija u Kragujevcu, Ćirić je rekao da će u samoj fabrici biti zaposleno oko 2.500 ljudi u fabrici komponenata za te automobile još 1.000, a neposredno će od proizvodnje automobila živeti oko 10.000 ljudi.

Generalni direktor kompanije Fijat automobili Srbije Đovani de Filipis kazao je da će na lokaciji Grošanica biti izgrađene hale kompanije Džonson kontrol sits, Proma, Sidžit i HTL fiting, koje će proizvoditi sedišta, plastične delove i montiraće gume.

Filipis je naajvio i da će na matičnoj lokaciji, pored fabrike Fijat automobili Srbija biti izgrađene još tri fabrike delova, od kojih će dve biti najvećeg Fijatovog dobavljača kompanije Manjeti Mareli, a treća će biti zajedničko preduzeće Manjeti Marelija i Džonson kontrola.
"Te tri fabrike će proizvoditi branike, instrumentalne table, auspuhe", kazao je on i izrazio očekivanje da će proizvodja u fabirkama delova početi istovremeno sa proizvodnjom novih modela automobila u Kragujevcu.

Potpredsednik Džonson kontrola Marsio Raveđi kazao je da će ta kompanija u Kragujevcu proizvoditi sedišta, u hali površine 30.000 kvadratnih metara i dodao da ta fimra može da zaposli od 150 do 250 radnika u Srbiji, u zavisnosti od razvoja proizvodnje.

"Zadovoljan sam uslovima u Kragujevcu", kazao je Raveđi i dodao da svi radovi moraju da budu završeni za 10 meseci, kako bi prizvodnja delova počela u maju sledeće godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: