Majkrosoft, IBM i Pakard u Inđiji

Onima koji tvrde da je sve stalo i ništa ne radi iz mnogih lokalnih samouprava odgovaraju da investitori stižu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.06.2011.

11:13

Default images

Ali veliki se pogoni ne otvaraju brzinom želja jer svetska ekonomska kriza još traje, a srpska privreda je toliko posustala, pa samo neupućeni smatraju da se može oživeti preko noći.

“Simens”, koji u Subotici zapošljava 470 radnika, uskoro pokreće novi pogon za proizvodnju novog generatora. „U narednih 18 meseci uložićemo još 24 miliona evra i zaposliti još 150 radnika. Proizvodićemo generatore koji će u potpunosti biti namenjeni izvozu u zemlje Evropske unije“, rekao je Tihomir Rajlić, generalni direktor “Simensa” u Srbiji.

Do sada je u Subotici proizvedeno 12.300 vetrogeneratora snage 20.000 megavata. Kada se zna da je do kraja 2010. godine u čitavoj Evropi instalirano 86.000 megavata elektrana na vetar, lako se zaključi da je 25 odsto vetrogeneratora iz Subotice. “Simensov” pogon u Subotici je sa 120 miliona evra dobiti godinama među 10 najvećih izvoznika u Srbiji.

Druga velika investicija u Subotici je Fabrika šinskih vozila “Bratstvo”, koju je kupila “Tatravagonka” iz Slovačke. Trenutno se vrši standardizacija, posle čega će fabrika iz Subotice dobiti sertifikat za izvoz u zemlje Evropske unije.

„U ovom trenutku u fabrici je zaposleno 237 ljudi, a Slovaci su se obavezali da će u narednom periodu investirati 3,6 miliona evra. Pravi izvozni poslovi počinju 2012. godine“, rekao je Ištvan Huđi, jedan od najzaslužnijih što se “Bratstvo” vratilo među evropske proizvođače.

U Inđiji je nemačka kompanija “Bauerhin” pre tri godine otvorila fabriku “IGB Automotive”, koja se upravo seli u nove pogone na 7.500 kvadratnih metara. Više od 750 zaposlenh proizvodiće grejače namenjene za automobilsku industriju. Nebojša Dragičević, glavni menadžer, kaže da će među 750 zaposlenih uglavnom biti radnice.

„Gradnja novih pogona koštala je tri miliona evra, a kada se tome doda oprema i obuka radnika, iznos je duplo veći“, kaže Dragičević.

Na česta pitanja zašto je među zaposlenima 90 odsto žena, u inđijskoj fabrici odgovaraju da one imaju izraženiju sposobnost za izradu detalja. „Zadovoljna sam poslom i odnosom prema zaposlenima. Bez teškoća mogu dobiti slobodan dan, zameniti smenu ili dobiti godišnji odmor. Radimo u tri smene, nekad i subotom, a to se dodatno plaća. Plata nikada ne kasni, zarada je solidna“, kaže radnica Vera Ružičić.

U Inđiji mnogo očekuju i od Tehnološkog parka, koji podiže “Embasi grupa”, najveći svetski operater industrije informacionih tehnologija. Predsednik opštine Goran Ješić najavljuje da će komapnija uskoro dobiti građevinsku dozvolu i investicija će zaživeti.

Tehnološki park je zamišljen kao grad na površini od 71 hektara, gde će biti proizvodni, obrazovni, uslužni objekti, te biroi za upravljanje računarskim informacionim sistemima, softverskim aplikacijama i hardverom. Osim toga, u tom prostoru će biti restorani, banke, objekti za odmor i rekreaciju.

U parku će svoja sedišta imati kompanije poput “Majkrosofta”, “IBM-a”, “Pakarda”. Jovica Jovanić, zamenika direktora “Embasi grupe”, kaže da će radovi na podizanju prve faze biti završeni za dva meseca, a u njih će investitor uložiti 60 miliona dolara. Kada projekat bude zaokužen, izvoz će vredeti više od milijadu dolara, a u IT parku će raditi 2.000 ljudi. „U Tehnološkom parku biće najviše radnih mesta za mlade stručnjake informatičkog smera. Tih kadrova nema dovoljno, pa sa Fakultetom tehničkih nauka iz Novog Sada ove jeseni otvaramo odeljenje sa programom softverske i informacione tehnologije“, kaže Goran Ješić, predsednik opštine Inđija.

Novosadska “Viktorija grupa” u razvoj ulaže 100 miliona evra, a prošle godine je, prema podacima Agencije za privredne registre, imala prihod od 43,5 milijardi dinara, neto dobitak od 771 milion. U njoj radi 1.817 ljudi.

Evropska banka za obnovu i razvoj ima 24 odsto kapitala u vlasništvu novosadske kompanije.

„Sedište nam je u Novom Sadu, a poslujemo širom Srbije, imamo postrojenja u Sloveniji, Hrvatskoj, Rumuniji i Mađarskoj. U okviru kompanije je 10 firmi i sve su povezane kako bi se zaokružio tehnološki ciklus, kaže Nikola Vujačić, generalni direktor kompanije.

“Viktorija grupu” čine Fabrika za preradu uljarica “Viktorija oil” (Šid); “Sojaprotein” (Bečej); Fabrika mineralnih đubriva “Fertil” (Bačka Palanka) i “Zorka” (Šabac); Luka u Bačkoj Palanci; Veterinarski zavod iz Subotice; “SP laboratorija” “Viktorija fosfat” sa rudnikom fosfata “Lisina” kod Bosilegrada; “Viktorija bioenerdži”, a odnedavno i Fabrika šećera u Zrenjaninu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: