Srpski putari radikalizuju proteste

Samostalni sindikat putara Srbije najavio je da će od 22. juna organizovati radikalne proteste ukoliko preduzećima "Nibens grupe" ne budu odblokirani računi.

Izvor: Beta

Četvrtak, 16.06.2011.

17:59

Default images

Putari traže i da radnicima bude omogućeno da nastave sa radovima na Koridorima 10 i 11.

Predstavnici preduzeća za puteve iz Niša, Vranja, Beograda i Kragujevca i Vojvodinaput-Bačkaputa su istakli da je to jedan od njihovih zahteva predsedniku Vlade Mirku Cvetkoviću.

Potrebno je obezbediti i obrtna sredstva da bi ta preduzeća mogla da nabavljaju gorivo i rezervne delove, a isplata zaostalih plata je tek jedan od zahteva, kažu oni. U tim preduzećima ima 5.000 zaposlenih, a većina je zbog blokade računa firme i nagomilanih dugova na prinudnom odmoru, kazala je predsednica Samostalnog sindikata putara Srbije Sonja Vukanović.

Ukoliko niko od nadležnih iz Vlade Srbije do srede 22. juna ne odgovori na njihove zahteve, ti zaposleni će "radikalizovati protest", ali ne kažu kako. Jedino su u Preduzeću za puteve Beograd kazali da se unapred izvinjavaju građanima glavnog grada ako iduće sedmice bude problema u saobraćaju.

Ta preduzeća duguju bankama 110 miliona evra, a sindikalci nemaju podatke koliki je dug dobavljačima i drugim poveriocima.

U Bačkaputu kažu da su radnici - da bi zaštitili imovinu preduzeća, početkom juna organizovali "radničke straže" jer su se pojavili pojedinci i firme koji potražuju dugovanja. U Bačkaputu i Preduzeću za puteve Beograd, koji su kao podizvođači radili na Koridoru 10 , postoje realni razlozi za raskid kupoprodajnog ugovora sa Nibens grupom, kažu sindikalci.

Većinski vlasnik grupe Nibens je Milo Đurašković koji je uhapšen pre mesec dana zbog kruševačkog FAM-a, dok se niko nije bavio time koliko je uzeto para iz putne privrede.

Radnici iz građevinskog preduzeća Partizanski put, takođe deo grupe Nibens, nisu u Samostalnom sindikatu Srbije i oni, kako je rečeno, "vode svoju borbu".

"Na probleme firmi koje posluju u sastavu grupe Nibens još od 2007. je ukazivano Vladi i Agenciji za privatizaciju, ali problemi tih preduzeća se ne rešavaju, niti ima reagovanja nadležnih, te je radikalizacija protesta neophodna", kazala je Vukanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: