Milo Đurašković ostao bez FAM-a

Agencija za privatizaciju donela je odluku o raskidu kupoprodajnog ugovora za kruševačku Fabriku maziva (FAM).

Izvor: Beta

Četvrtak, 16.06.2011.

17:52

Default images

Ta kompanija je, posle privatizacije 2007. godine, poslovala u okviru grupe Nibens uhapšenog Mila Đuraškovića.

Ugovor o prodaji FAM-a je raskinut zbog nepoštovanja obaveza u delu socijalnog programa i raspolaganja imovinom.

Navedeno je da je kapital FAM-a vraćen u nadležnost države i u da će u najkraćem roku Agencija za privatizaciju imenovati privremenog zastupnika kapitala i sprovesti sve neophodne aktivnosti kako bi se proizvodnja nesmetano nastavila. Agencija za privatizaciju kontroliše još pet ugovora o prodaji preduzeća koja su u sastavu Nibens grupe - Preduzeće za puteve Beograd, Vojvodinaput-Bačkaput Novi Sad, Budućnost Preševo, Partizanski put Beograd i ZGOP Novi Sad, ali za sada ne razmatra mogućnost raskida tih ugovora.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić kaže da FAM treba posmatrati odvojeno od putarskih firmi i dodaje da preduzeća iz Nibens grupe rade na Koridoru 10, finansirana su sredstavima iz budžeta Republike i u njima je između 5.000 i 6.000 zaposlenih.

On je poručio da, ukoliko se uzme u obzir da su radovi na Koridoru 10 prioritetni za državu, zaposleni u pomenutim preduzećima moraju da dobiju zarade.

Samostalni sindikat putara Srbije najavio je da će od 22. juna organizovati radikalne proteste ukoliko preduzećima iz Nibens grupe ne budu odblokirani računi i omogućeno da nastave sa radovima na koridorima 10 i 11.

Država pokazala spremnost da pomogne FAM-u

Predsednik sindikata FAM-a, Vladica Petrović rekao je da je ovim činom "država pokazala spremnost da pomogne FAM-u koji je živa i perspektivna firma, ali je, ne svojom krivicom, dovedena u situaciju prezaduženosti i nelikvidnosti".
Petrović je najavio da će, nakon odluke Agencije, tim koji rukovodi fabrikom otkad su uhapšeni članovi Upravnog odbora i direktorka Ljiljana Kostić, tražiti sastanak sa državnim sekretarom u Ministarstvu ekonomije Branislavom Zecom i direktorom Agencije za privatizaciju, kako bi dogovorili naredne korake. "Sada je najvažnije da se što pre imenuje zastupnik kapitala i izaberu organi i direktor preduzeća, kako bismo prebrodili pravni vakuum koji je nastao hapšenjem najvećeg dela menadžmenta FAM-a", rekao je Petrović.

On je dodao i da očekuje da će veoma brzo, već za nekoliko dana, biti doneta i odluka o ulasku FAM-a u proces restruktuiranja, što bi omogućilo da se deblokira račun fabrike i započne rešavanje nagomolanih problema.

Prema Petrovićevim rečima, od pre nedelju dana račun Fabrike maziva je u blokadi za 1,28 milijardi dinara, a prema dosadšnjim saznanjima, dug u koju su većinski vlasnik i menadžment uvukli firmu iznosi oko četiri milijarde dinara.

"Precizne podatke o visini zaduženosti i stanju imovine koja je iz FAM-a prebacivana na ime drugih kompanija u okviru Nibens grupe, imaćemo kada se izvrši popis i sačini presek stanja u preduzeću. Videćemo da će tu analizu uraditi naši stručnjaci ili ćemo angažovati neku revizorsku kuću", zaključio je Petrović.

On je istakao da u ovom trenutku u FAM-u, iako sa teškoćama, proizvodnja ide bez zastoja, sirovine se nabavljaju za petnaestodnevne potrebe, a "dobavljači iskazuju puno razumevanje za situaciju u kojoj se fabrika našla".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: