Hleb neće poskupeti ni pojeftiniti

Cena hleba u Srbiji neće se menjati i nema govora o poskupljenju, izjavio je predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 16.06.2011.

11:51

Default images

On je podsetio da se cena osnovne vrste hleba poznatijeg kao "sava" kreće između 45 i 54,22 dinara po vekni, zavisno od kvaliteta.

"Od poslednje promene cene hleba imamo za 10 odsto pojeftinjenje pšenice i za oko pet odsto brašna, što je sasvim prihvatljivo, tako da će cena hleba ostati nepromenjena", rekao je Pralica.

On je dodao da specijalne vrste hleba koje se prave i prodaju u manjim količinama i od skupljih mešavina brašna ne mogu biti jeftinije jer je njihova proizvodnja složenija, što svakako ulazi u cenu. Hleb "sava" poskupeo je u Srbiji je krajem februara sa 44 na 55 dinara dok je vlada Srbije početkom aprila ograničila cenu vekne tog hleba od pola kilograma na maksimum 54,22 dinara, kako bi tu najosnovniju životnu namirnicu učinila dostupnom svima.

Tadašnjom uredbom određeno je i da hleb "sava" napravljen od belog brašna tip-500 treba da čini najmanje 40 odsto proizvodnje i prodaje pekara, a za kršenje uredbe predvidjene su stroge kazne do dva miliona dinara ili od šest meseci do godinu dana zabrane obavljanja delatnosti.

Osvrnuvši se na prestanak važenja vladine Uredbe o zabrani Uredba o zabrani izvoza pšenice iz Srbije, koja je bila na snazi od polovine marta do danas, Pralica je rekao da nije bilo potrebe da se ta uredba produžava jer ima dovoljno hlebnog žita a uskoro će i žetva.

Prema njegovim rečima, cene pšenice na svetskom i regionalnom tržištu su nešto niže u odnosu na domaće, tako da je pšenicu trenutno bolje prodavati u Srbiji nego izvoziti.

Danas prestaje da važi Uredba o zabrani izvoza pšenice iz Srbije, koja je bila na snazi od polovine marta, te će ponovo biti omogućen slobodan plasman hlebnog žita domaće proizvodnje na strana tržišta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: