Sve više imanja van registra

Poljoprivredna domaćinstva u Srbiji sve manje zainteresovana za obnovu registracije gazdinstava. Uz PIO troškove, obnova upisa košta oko 60.000 dinara.

Izvor: Novosti

Četvrtak, 16.06.2011.

09:59

Default images

Podaci Uprave za trezor Ministarstva finansija pokazuju da je obnovljenih poljoprivrednih domaćinstava ove godine za 5,5 odsto manje nego lane.

I poljoprivrednici i stručnjaci ukazuju da je ovaj pad rezultat nemogućnosti ratara i stočara da ispune sve zatražene zahteve za dobijanje subvencija države. Od 445.979 poljoprivrednih gazdinstava, ove godine registraciju je obnovilo 278.351 gazdinstvo, odnosno 62 odsto. Prošle godine registraciju je obnovilo 67 odsto vlasnika gazdinstava.

„Uslov za obnovu registracije gazdinstva je uplata penzijskog i invalidskog osiguranja. Upravo je PIO fond nepremostiva prepreka za mnoga domaćinstva, koja se bave poljoprivredom. Bez obnove registracije ne mogu da konkurišu za subvencije države“, kažu u Upravi za trezor.

Milorad Orihan iz Kucure, kaže da još od 1986. godine, kada je počeo da se bavi poljoprivredom, redovno plaća doprinose za PIO, bez obzira na subvencije i ostala državna davanja.

„Plaćao sam i kad subvencija ni nije bilo“, kaže Orihan, koji obrađuje 40 jutara zemlje, od kojih je oko 20 jutara u njegovom vlasništvu.

„Jednostavno, smatram da na neki način treba da zaradim penziju, i zbog toga plaćam. Istina, teško je, pošto taj trošak dolazi u proleće, kada imamo najveće investicije, ali, pošto mi je supruga zaposlena, uspemo nekako da izađemo nakraj. Ostali, međutim, razmišljaju, isplati li im se da uplaćuju“, navodi on.

Filijali Uprave za trezor Loznice kojoj je poveren posao evidentiranja poljoprivrednih gazdinstava na području grada Loznice i tri susedne opštine, ove godine se javilo manje poljoprivrednika nego lane sa namerom da obnove registracije svojih imanja.

Direktor filijale Uprave za trezor Dragan Marković rekao je da je od početka februara do kraja aprila, što je bio rok predviđen za prikupljanje prijava, registracije ranije evidentiranih gazdinstava obnovilo 6.730 poljoprivrednika.
„Manje od 40 odsto, od ukupno 10.982 takvih imanja na području Loznice, Krupnja, Malog Zvornika i Ljubovije, čine pasivna gazdinstva, koja jesu na evidenciji, ali s obzirom na to da njihova registracija nije obnovljena, nisu u mogućnosti da dobijaju subvencije od države“, rekao je Marković.

Podsticajna sredstva u iznosu od 14.000 dinara po hektaru, prošle godine su dodeljivana gazdinstvima koja su imala između pola i 100 evidentiranih hektara, a prema Markovićevim rečima, te uslove Ministarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede razmatra za ovu godinu.

Upis novih gazdinstava moguće je obaviti tokom cele godine, dok je prethodne godine na području nadležnosti lozničke Uprave za trezor, registracije obnovilo 7.084 poljoprivrednika, što tada nije učinilo blizu 4.000 vlasnika takvih imanja, od ukupno 10.920. Na teritorija grada Niša, 2009. i prošle godine u proseku je bilo oko 3.500 registrovanih poljoprivrednih domaćinstava. Kako ističu u gradskoj Upravi za poljoprivredu, ovaj broj je u stalnom opadanju, i to za oko 30 odsto. Kao glavni razlog, poljoprivrednici uglavnom navode nemogućnost ostvarivanja određenih subvencija.

Najdisciplinovaniji u Kosovskoj Mitrovici

Od 19.621 poljoprivredniog gazdinstva koliko se procenjuje da ih ima na teritoriji Jablaničkog okruga upis su obnovila 12.310, što je za hiljadu više nego prošle godine.

Tomislav Petrović, direktor leskovačke Uprave za trezor, kaže da su čak 62 procenta poljoprivrednih gazdinstava obnovila upis i da je ovo visok procenat. Rast broja obnovljenih prijava gazdinstava registrovan je na teritorijama 10 od ukupno 34 filijale u Srbiji.

Najviše obnovljenih gazdinstava je u okrugu Kosovske Mitrovice, gde je svoja imanja ove godine registrovalo čak 96,55 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: