Od Beograda svakom po 3.000 dinara?

Novi Zakon o finansiranju lokalne samouprave bi doneo više novca za gradski budžet i bolju poslovnu i investicionu klimu u prestonici, kaže Miroslav Čučković.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.06.2011.

00:08

Default images

Čučković, član Gradskog veća i član Predsedništva URS, dodaje i da bi veći broj projekata u nadležnosti glavnog grada bio još jedna od dobrih stvari koje bi gradu Beogradu mogle da idu u korist kada se usvoji taj zakon.

Prema projekcijama, zahvaljujući ovom zakonu glavni grad bi u budžetu za 2012. godinu mogao da ima oko 7,5 milijardi dinara više nego što je to bio slučaj ove godine.

"Do sada je transfer sa republičkog na gradski nivo iznosio 6,5 milijardi dinara, a grad je dobijao i 40 odsto od poreza na zarade, odnosno 18,7 milijardi dinara. Predlog Ujedinjenih regiona Srbije bio je da Beogradu ide 80 umesto 40 odsto od ovog poreza, ali je gradonačelnik Dragan Đilas, preko republičkih poslanika DS, podneo amandman da to bude 70 odsto, i mi smo se s tim složili. S takvom visinom poreza na zarade Beograd bi godišnje dobijao 32,7 milijardi dinara", objašnjava Čučković.

Međutim, stvarni prihod grada bi, kaže on, bio 7,5 milijardi dinara. On se dobija tako što se od 32,7 milijarde dinara (70 odsto poreza na zarade) mora oduzeti 18,7 miliona (40 odsto koje je grad već dobijao), kao i 6,5 milijardi dinara od transfera kojih se grad odriče u korist višeg poreza na zarade.

"Šta će grad s tim novcem naredne godine raditi, stvar je dogovora, ali je suština da će ga biti više za najrazličitije aktivnosti. Naš predlog je da se za najnerazvijena naselja u gradu po glavi stanovnika izdvoji po 3.000 dinara. Tako će, na primer, jedno selo sa 900 ljudi dobiti 2,3 miliona dinara koji će se koristiti za ono što je tom selu prioritet da se uradi", kaže Čučković.

On ističe da Beograd ovim zakonom dobija više novca za budžet, još intenzivnije stvaranje dobrog poslovnog ambijenta i veći broj radnih mesta (od toga će zavisiti i punjenje budžeta), dok je posredna korist to što će i gradovi i opštine po Srbiji biti primorane da se više angažuju, stvaraju bolje uslove za život i rad, zbog čega njihovi građani neće odlaziti iz tih mesta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: