Kraj "alhemije" dinara, sledi pad

Za sve ove godine od demokratskih promena deklarativnog zalaganja za podršku izvozu može da se sastavi jedva godinu dana da je kurs dinara pogodovao izvoznicima

Izvor: B92

Četvrtak, 16.06.2011.

00:06

Default images

Ivan Nikolić, saradnik Ekonomskog instituta, uočio je još dve zakonitosti kada je o kursnoj listi reč - pred izbore dinar, po nepisanom pravilu u Srbiji, obavezno jača, da bi nakon toga usledio strmoglavi pad nacionalne valute.

Nikoli Pavičiću, prvom čoveku Tarketa iz Bačke Palanke, koji izvozi čak 95 odsto proizvodnje, ne treba nikakvo istraživanje da bi to shvatio. Finansijski bolnu istinu zna iz sopstvenog iskustva.

"U poslednjih sedam, osam godina naša zemlja je došla u situaciju da ima najniži izvoz po stanovniku u Evropi, a da to nikoga preterano nije uznemirilo. Dok javno ističemo kako nam sudbina zavisi od izvoza, na duži rok uništavamo izvoznike. Ne treba nam nikakvo istraživanje da bismo to shvatili. U tome je tragedija Srbije", smatra Pavičić i dodaje da mu se čini da država više nema kondicije da veštački dinar drži jakim, jer to mnogo košta.

Jasno mu je da jak dinar pogoduje državi da se jeftinije zaduži u situaciji kada mora da krpi budžetsku rupu. Međutim, kao privrednik zna da se dugovi ne mogu vraćati novim zaduživanjem, a upravo to država namerava da učini novim emitovanjem evroobveznica početkom sledećeg meseca.

"Da bi se povoljnije zadužila, država pravi neke sitne računice, koje na kraju mnogostruko više koštaju srpsku privredu. Ovo što se dešava sa kursnom listom je alhemija, a ne rezultat ponude i tražnje. Svima je jasno da ne idu zajedno slaba ekonomija i jak dinar i da tu nešto ne štima. Ako ovako nastavimo da radimo pitanje je vremena kada ćemo imati novu valutnu krizu", uplašen je Pavičić.

Narednih meseci moguća i valutna kriza

Sa njim je saglasan i ekonomista Ivan Nikolić. Od početka godine, kako je dinar počeo da jača, Nikolić je nebrojano puta upozoravao da je reč o varljivoj stabilnosti nacionalne valute i da nakon toga može da usledi bolno prilagođavanje i nervoza na tržištu.
Kad je pre nekoliko dana video kursnu listu na kojoj je nacionalna valuta oslabila za dva dinara bilo mu je jasno da je taj prelomni trenutak došao.

"Istorija nas u poslednjih deset godina uči da kad god bude dostignut maksimum u vrednosti dinara, nakon toga usledi strmoglavi pad", kaže Nikolić i dodaje da ćemo u narednih nekoliko meseci najverovatnije biti svedoci valutne krize, odnosno naglog slabljenja dinara, poput onog sa kraja 2008. godine.

Za njega nije bila misterija ono što se na deviznom tržištu dešavalo pre nekoliko dana, jer na naplatu su stigle obaveze po osnovu hartija od vrednosti koje je država emitovala krajem prošle godine.

"Zato su najviše ovih dana zaradili najveći investitori, odnosno upravo oni koji su kupovali državne dužničke papire. A oni koji kupuju devize ne čine to da bi ih stavili pod jastuk ili u slamaricu nego da bi ih izneli iz zemlje. Otuda to naglo slabljenje dinara", kaže Nikolić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: