Država građanima pleni sve što može

Zbog neplaćenih taksi i računa preduzeća u Srbiji uveliko su počela prinudnu naplatu, a samo u Beogradu 1,8 miliona predmeta čeka na izvršenje.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.06.2011.

00:09

Default images

Plenidbe prete - zbog dugovanja građana komunalnim preduzećima, pre svega Infostanu, EPS, Telekomu...

Ovih slučajeva ima ubedljivo najviše. Najčešći predmet plenidbe su automobili, kompjuteri, muzički uređaji, dok do zaplene stana dolazi samo u izuzetnim slučajevima.

U Novom Sadu se na licitaciji već našlo 14 stanova dužnika. Neki od njih su oglašavani i po nekoliko puta, ali nije bilo kupca. Pojedine dužnike komunalci jure za iznose od po 800.000 dinara, a najveći dug bio je 1,8 miliona. U Nišu 26.000 građana čeka svakog trenutka da im na vrata zakucaju sudski izvršitelji. Kako tvrde u tamošnjem Osnovnom sudu, u toku je 3.765 klasičnih izvršenja prinudnom naplatom i 5.899 zbog neizmirenih računa. Na oglasnoj tabli suda redovno se oglašavaju prodaje nekretnina zbog prinudne naplate, a za ove oglase posebno su zainteresovani ”profesionalni kupci”.

U Osnovnom sudu u Valjevu poslednjih meseci bilo je dvadesetak plenidbi, a sudski izvršitelji su, uz asistenciju policije, obavili 300 popisa imovine. I ovde najviše zbog neplaćenih računa (od početka godine doneto 7.000 izvršnih rešenja), ali i na osnovu pravosnažnih presuda u drugim predmetima (oko 1.000).

Tako ne prođe dan a da se širom Srbije, na osnovu izvršnih sudskih odluka, ne desi bar nekoliko desetina plenidbi. Najčešće se plene i prodaju pokretne stvari: kola, televizori, kompjuteri, muzički uređaji... Druga po učestalosti su izvršenja blokadom računa, a najređe se plene nepokretnosti.

Plenidba, tako, preti i radnicima Fabrike reznog alata u Čačku. Kako kažu u Nezavisnom sindikatu, Osnovni sud u ovom gradu, od sadašnjih i bivših radnika FRA, na ime sudskih troškova nastalih u procesima koje su radnici vodili protiv svog preduzeća, potražuje punih pet miliona dinara!

Oni odbijaju da ovo plate jer traže da prvo država, koja je većinski vlasnik FRA, njima isplati milion i po evra zaostalih zarada po izvršnim presudama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: