Dinkić: Nisam opterećen vlašću

Šef poslaničke grupe URS-a Mlađan Dinkić odbacio je ocenu Fiskalnog saveta da je model za finansiranje lokalne samouprave koji nudi ta grupacija neodrživ.

Izvor: B92

Sreda, 15.06.2011.

13:48

Default images

Dinkić je, obrazlažući predlog izmena Zakona o finansiranju lokalne samouprave koji je inicirao URS, naveo da nisu tačne ocene Fiskalnog saveta i da je analiza koju je uradilo to telo "neozbiljna, površna i jednostrana", a da je Fiskalni savet napravio "skandaloznu grešku" jer je pošao od toga da kršenje zakona usvaja kao činjenicu.

On je obrazložio da je smanjenjem transfera lokalnim samoupravama prekršen zakon i da je zbog toga u poslednje tri godine lokalnim samoupravama 50 milijardi dinara manje transferisano u odnosu na ono što zakon kaže. Šef poslaničke grupe URS-a je kazao da Fiskalni savet govori o mogućoj "rupi" u republičkom budžetu a ne zanimaju ga postojeće "rupe" u lokalnom budžetu.

Dinkić je rekao da bi model finansiranja lokalne samouprave koji nudi URS uspostavio mnogo veću finansijsku samostalnost gradova i opština, a suštinski bi smanjio uticaj politike na njihov razvoj jer gradovi i opštine više ne bi zavisile od toga koja je stranka na vlasti na republičkom nivou, budući da lokalne samouprave neće zavisiti od novca koje im daje centralna vlast.

"Centralizam u poslednjih 20 godina je jedan od osnovnih uzroka zaostajanja malih gradova i opština i produbljivanja regionalnih razlika. Utopija je što svi očekuju da republička vlast reši probleme u 170 gradova iopština, to ne može nijedna centralna država, pa ni Srbija”, smatra Dinkić.

Suštinski, kako je naveo, URS predlaže dve krupne izmene - da mnogo više novca od poreza za zarade ostane gradu, odnosno 80 odsto umesto sadašnjih 40 odsto i da transferi ostanu dominantan oblik finansiranja malih i siromašnijih opština.

On je ocenio da su predložene izmene Zakona ozbiljan početak fiskalne decentralizacije, a da bi sledeći korak trebalo da bude da lokalne samouprave same određuju stopu poreza na plate. "Mi smo protiv širenja ovlašćenja lokalnih samouprava jer su postojeća već dovoljna, ali pomanjkanje novca onemogućava ih da obavljaju svoja ovlašćenja", kazao je Dinkić.
Dinkić je kazao da bi i dalje ostali transferi lokalnim samoupravama, osim Beogradu. "Ukinuo bi se transfer Beogradu, a uspostavio bi se transfer solidarnosti za najmanje razvijene", kazao je on.

On je na početku obraćanja poslanicima izrazio zadovoljstvo što je inicijativa URS-a uvršćena u dnevni red i istakao da je važno da se otvori rasprava o decentralizaciji. Dinkić je kazao da je takođe potrebno uvesti direktan izbor gradonačelnika.

Dinkić je rekao da je tri godine bio ministar u Vladi Srbije, ali da nijedan ministar sa centralnog nivoa ne može da pomogne lokalnim sredinama i reši sve probleme 170 opština i gradova u Srbiji.

Nakon obraćanja Dinkića, reagovao je šef poslaničke grupe Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović koji je, javljajući se po Poslovniku, negodovao što je Dinkić u svom govoru vređao Fiskalni savet, telo koje je izabrao parlament.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

100 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: