Nerealni dinarski stambeni krediti

Plan Narodne banke Srbije da komercijalne banke odobravaju stambene kredite u dinarima gotovo je nemoguće ostvariti, tvrde banke.

Izvor: Novosti

Nedelja, 12.06.2011.

00:06

Default images

Bankari smatraju da je uvođenje ovih zajmova koje građani treba da uzimaju, ukoliko nemaju novca za učešće u deviznim kreditima, i koji će od početka jula iznositi 20 odsto,nerealno, u uslovima visoke inflacije, nestabilnog kursa i veoma male štednje u domaćoj valuti.

Kamatna stopa na stambene pozajmice u dinarima teško da bi mogla da se odredi na duži rok, a u ovom trentuku ne bi bila ispod 16 odsto.

Sada je referentna kamatna stopa 12 odsto, što je polazna osnova za izračuvanje cene dinarskog zajma, a na to je potrebno dodati i maržu od minimum četiri odsto. Takođe, ne treba smetnuti s uma ni revalorizaciju, koja bi morala da se obavlja u određenim periodima otplate. To bi bio dodatni trošak za građanina koji bi se upustio u dinarski hipotekarni zajam.

"U ovom trenutku, kamate na dinarske kredite su znatno više nego kamate na kredite indeksirane u evrima, s obzirom na to da je referentna kamatna stopa na dinare i dalje dosta visoka ", kaže Vladan Vilotijević, direktor razvoja u Sektoru za poslovanje sa stanovništvom, Eurobank EFG.

On navodi da zbog toga, ponuda stambenih kredita u dinarima u ovom trenutku nije realna, u uslovima nepostojanja dugoročnih dinarskih izvora finansiranja, dvocifrene inflacije i nestabilnog dinara, jer bi kamatna stopa koja se nudi bila neodrživo visoka i nekoliko puta skuplja od evro pozajmica.

"Ukoliko tražnja stambenih kredita opadne zbog pooštrenih kriterijuma, što očekujemo, to će svakako uticati i na građevinsku industriju, pošto kreditni kupci čine većinu", kaže Vilotijević.

Na osnovu dosadašnjeg iskustva sa klijentima, kao banka koja je jedna od vodećih u domenu finansiranja stambenih kredita stanovništvu, Vilotijević očekuje smanjenje tražnje stambenih kredita, pošto učešće klijentima predstavlja jedan od većih problema u realizaciji stambenog kredita, imajući u vidu dodatne troškove koje klijenti imaju nakon kupovine stana - porezi, renoviranje, opremanje...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: