Srbiji ne odgovara manja inflacija?

Usporavanje inflacije pravi problema državi jer čini manje isplativim hartije čijim emitovanjem i prodajom popunjava rupu u budžetu, pišu "Novosti".

Izvor: Novosti

Nedelja, 12.06.2011.

00:04

Default images

Pre tačno godinu dana, odnosno od maja 2010. godine, inflacija u Srbiji rasla je skoro duplo u odnosu na očekivanja, objašnjava izvor lista.

On navodi da je to s jedne strane unelo makroekonomsku nestabilnost, ali je, s druge strane, uticalo da prodaja zapisa koje izdaje država kako bi popunila budžetski deficit bude veoma uspešna.

"Kratkoročne dinarske obveznice donosile su investitorima velike prinose, jer su kamate bile između 13 i, čak, 15 odsto, pa su se aukcije ovih zapisa uglavnom završavale uz prodaju svih ponuđenih državnih papira", navodi sagovornik Novosti.

Da bi pokrivala svoje obaveze i nadomestila budžetski minus država je, za dve godine, prodala državnih, uglavnom dinarskih, obveznica u vrednosti od čak 7,5 odsto srpskog bruto društvenog proizvoda. Taj obim zapisa jednak je skoro dvogodišnjem minusu republičke kase - iznosi oko 22 milijarde dinara.
"U Vladi Srbije zato sada postoji strah da bi moglo da dođe do smanjenja priliva investitora u državne hartije kojim se finansira deficit, odnosno da bi kratkoročni prilivi mogli, čak, da budu naglo prekinuti. Neizvesnost ovog do sada vrlo uobičajnog načina punjenja budžetske kase pojačana je i činjenicom da na ulagače u regionu značajno utiče kriza koja se dešava u delu evropskih država, poput Grčke", vrdi izvor „Novosti“ iz Nemanjine 11.

On dodaje da kako državni zapisi stalno i stižu na naplatu, sada će vrlo brzo morati da dođe do ubrzanog komercijalnog zaduživanja države kod poslovnih banaka, naravno, uz tržišne uslove.

Ministarstvo finansija pripremilo je okvir budžeta za narednu godinu. Kao glavni cilj postavljeno je smanjenje deficita države za 1,25 odsto bruto društvenog proizvoda. Zasad je nepoznanica kako će se do toga doći ako se zna da je u pitanju izborna godina i da uglavnom svi ministri u Vladi najavljuju ambiciozne programe.

"Polazi se od toga da je moguće umanjiti nivo budžetskih pozajmica i mnogo strože kontrolisati razne nabavke za potrebe institucija države. Uz to, doći će i do smanjenja subvencija, a, možda, ako baš bude neophodno, i do određenih izmena poreskog sistema", tvrdi izvor „Novosti“ iz Vlade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: