Dinkić: MMF i Fiskalni savet greše

Ujedinjeni regioni Srbije čiji je lider Mlađan Dinkić, negirali su tvrdnje Fiskalnog saveta i MMF-a da će njihov predlog decentralizacije ugroziti budžet.

Izvor: Beta, Tanjug

Subota, 11.06.2011.

14:49

Default images

"Predlog URS-a za fiskalnu decentralizaciju neće dovesti do povećanja konsolidovanog deficita države, već samo do funkcionalnije i pravednije preraspodele već postojećeg novca, sa republičkog nivoa ka gradovima i opštinama, pri čemu će najviše dobiti najmanje i najsiromašnije opštine", saopštio je URS.

Reagujući na ocenu stalnog predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda m(MMF) u Srbiji Bogdana Lisovolika, koji je današsnjoj beogradskoj "Politici" izjavio da bi usvajanje predloga URS za decentralizaciju "moglo skupo da košta" konsolidovani republički budžet i dovede do novog zamrzavanja plata i penzija, URS je ukazao da njen predlog omogućava suštinsku decentralizaciju i fiskalno je neutralan.

"On (predlog) zaista predviđa značajno veće prihode lokalnim samoupravama, što će im konačno omogućiti samostalnost u finansiraju najvažnijih lokalnih projekta, za koje danas imaju dovoljno ovlašćenja, ali nedovoljno novca. S druge strane, republika će imati manje prihode, ali isto tako i manje rashode", navedeno je u saopštenju URS .
Prema tvrdnjama URS-a, Fiskalni savet greši jer posmatra samo prihodnu stranu republičkog budzeta i ne bavi se necelishodnim rashodima centralne vlasti.

"Tačno je da URS predlaze da gradovima i opštinama sledeće godine ostane oko 40 milijardi dinara više od poreza na plate koji se prikupi na njihovoj teritoriji, ali nije tačno da će to povećati deficit konsolidovanog budžeta jer se istovremeno predlaže da se na republičkom nivou ukinu rashodi za finansiranje raznih lokalnih projekata", istakao je URS.

Ta koalicija stranaka, međutim postavlja pitanje: kako Fiskalnom savetu ne smeta što je ovogodišnjim Zakonom o budžetu već napravljen deficit u budžetima gradova i opština od 16 milijardi dinara, za koliko su im smanjeni republički transferi u odnosu na ono što im po sadašnjem zakonu pripada?

Prema oceni URS, te "rupe" na lokalu se danas zatvaraju masovnim zaduživanjem gradova i opština i povećanjem firmarina i drugih lokalnih nameta, što je suštinski već povećalo ovogodišnji deficit konsolidovanog budžeta države, "o čemu ćute i Fiskalni savet i Lisovolik".

"Zašto Fiskalni savet i Lisovolik ne saopšte javnosti istinu, da čak i ukoliko ne bi bio donet zakon o suštinskoj decentralizaciji koji predlaže URS, Republika bi poštovanjem važećeg zakona morala naredne godine da izdvoji čak 20 milijardi dinara više lokalnim samoupravama nego danas", zapitao je URS.
To znači da čak i ukoliko bi i zaista postojao neki problem za predlogom URS, on nije “težak” 40 milijardi dinara (koliko tvrdi Fiskalni savet da će se povećati deficit budžeta), već dvostruko manje.

Ocena Fiskalnog saveta je da bi izmene Zakona o finansiranju lokalne samouprave, koju predlažu Ujedinjeni regioni Srbije, uvećale deficit
državnog budžeta za 1,1 odsto bruto društvenog proizvoda, odnosno za oko 40 milijardi dinara u 2012. godini, a takav stav je zauzeo i predstavnik MMF-a u Srbiji Bogdan Lisovolik.

Lisovolik je rekao da MMF "čvrsto veruje da je Fiskalni savet zauzeo ispravan stav", kada je predlog Ujedinjenih regiona Srbije ocenio kao loš jer bi time bio uvećan deficit državnog budžeta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

78 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: